Oberwij pierwszy kwiat papryki. Urosną duże, twarde i soczyste
Papryka to obok pomidorów i ogórków najpopularniejsze warzywo w domowych uprawach. Wystarczy kilka trików pielęgnacyjnych, by móc cieszyć się obfitymi zbiorami.
Kluczowym momentem w uprawie papryki jest czas jej kwitnienia i zawiązywania owoców. Właśnie teraz zróbmy jedną prostą rzecz, dzięki której w sezonie zbierzemy dorodne warzywa.
Zasady uprawy papryki
Papryka podobnie jak pomidory i bakłażany należy do rodziny roślin psiankowatych. Gatunki te łączy jedna ważna cecha - są one ciepłolubne. Papryka do rozwoju potrzebuje więc głównie słońca i wyższych temperatur. Musimy o to zadbać od początku naszej uprawy, która rozpoczyna się wraz z przygotowaniem rozsady.
Ze względu na długi okres wegetacji nasiona papryki wysiewamy na rozsadę wcześnie, bo już w marcu . Podłoże pod paprykę powinno mieć odczyn obojętny lub lekko kwaśny, gleba powinna być żyzna.
Oprócz słońca musimy sadzonkom zapewnić wilgoć, pamiętając o regularnym podlewaniu. Po wykształceniu pierwszej pary liści roślina gotowa jest na przepikowanie i nawożenie.
Co zrobić z papryką w maju?
Końcówka maja to idealny czas na posadzenie papryki. Kiedy minie ryzyko przymrozków, a temperatury będą odpowiednio wysokie, papryka może trafić do gruntu. Idealnie będzie się czuła zwłaszcza w ciepłej szklarni, ale można ją posadzić na grządce, a nawet w donicy.
Przed przeniesieniem na zewnątrz sadzonki należy hartować , przyzwyczajając rośliny do warunków panujących na dworze. Jest jeszcze jedna kwestia dotycząca papryki, o którą warto zadbać na przełomie maja i czerwca.
Kiedy papryka zakwitnie
Pierwsze kwiaty na pędach papryki pojawiają się właśnie w okolicach maja. To znak, ze roślina zdrowo rośnie, ale to też sygnał do działania. Co należy zrobić? Powinniśmy oberwać pierwszy kwiatostan, który zauważymy na rozgałęzieniu pędów.
Służy to równomiernemu rozprowadzeniu składników odżywczych na inne pąki, które dopiero rozkwitną. Jeśli pozwolimy rozwijać się pierwszemu kwiatostanowi, to roślina skupi się na dostarczeniu mu wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Uzyskamy co prawda pierwsze warzywo, jednak najczęściej będzie ono zniekształcone.
Oberwanie pierwszych kwiatów zapobiega zahamowaniu wzrostu rośliny i stymuluje ją do dalszego, równomiernego rozwoju. Dzięki temu uzyskamy liczne, dorodne i kształtne warzywa .
Zobacz także:
- Dlaczego liście ogórków i pomidorów żółkną?
- Zmieszaj kilka kropli z wodą. Choroby i szkodniki nie tkną pomidorów
- Urośnie masa twardych, zdrowych ogórków. Dawna metoda