Rozpuść w wodzie i podlej fasolkę. Tak moja babcia zwiększa zbiory
W naszych ogrodach właśnie dojrzewają ukochane letnie warzywa Polaków - pomidory, ogórki i cukinie. W tym okresie intensywnie rośnie także inne, niezwykle popularne i uwielbiane warzywo, jakim jest fasolka szparagowa.
Jej uprawa nie należy do skomplikowanych, a zbiory mogą być bardzo obfite. Szczególnie jeśli zastosujemy odżywkę, dzięki której pędy fasoli pokryją się strąkami. Prezentujemy prosty przepis na domowy nawóz do fasolki szparagowej.
Fasolka szparagowa niezastąpiona w ogrodzie
Fasolka szparagowa jest zdrowa i pyszna, ale do jej zalet należy też łatwa uprawa. Warzywa obficie plonują i szybko wschodzą. Po zasianiu w czerwcu zbiory są możliwe już w sierpniu. Dłuższy okres zbiorów zapewnimy sobie, wysiewając fasolę stopniowo, co kilka dni. Trzeba też zapewnić jej odpowiednie warunki.
Fasola jest zdecydowanie ciepłolubna, więc do gruntu powinna trafić najwcześniej w drugiej połowie maja. Siejemy ją w miejscach dobrze nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru. Gleba powinna być żyzna i wilgotna.
Jeśli chodzi o pielęgnację fasolki, to ważne jest jej regularne podlewanie. W czasie uprawy trzeba tez zastosować podpory, by pędy mogły się piąć, co zapobiegnie gniciu fasoli. Ważne jest także nawożenie roślin.
Przepis na odżywkę do fasolki szparagowej
Szybki wzrost fasolki szparagowej wiąże się z potrzebą dostarczenia jej niezbędnych składników pokarmowych. Żyzna gleba może nie wystarczyć, dlatego warto zastosować skuteczną i prostą odżywkę domową do fasolki szparagowej.
Doskonale sprawdzi się tu cukier, który dostarczy roślinom węglowodanów i doda im energii do rozrastania się oraz obfitego owocowania. Łyżkę białego cukru wystarczy rozpuścić w 0,5 l wody w temperaturze pokojowej. Gotowym roztworem podlewamy każdą roślinkę.
Tak wzmocnisz i odżywisz fasolkę szparagową
Przedstawiamy jeszcze inne sposoby na skuteczne nawożenie fasolki szparagowej przy pomocy domowych środków. Doskonale sprawdzą się tu… odpady z kuchni, które zwykle lądują w koszu na śmieci. Chodzi tu o skorupki jaj oraz skórkę obraną z banana, które są cennym źródłem wapnia i potasu.
Skorupki wystarczy pokruszyć, a skórkę od banana rozdrobnić i wysuszyć, a następnie przygotowanymi drobinkami posypać podłoże wokół fasolki. Skorupki i obierki możemy także zalać wodą i odstawić, a po czasie przecedzić płyn i podlewać nim rośliny.
Do podlewania fasolki, podobnie jak innych warzyw, takich jak pomidory czy ogórki, możemy także wykorzystać nawóz z drożdży, które dostarczą roślinom witamin, fosforu, potasu i innych mikroelementów.
Zobacz także:
- Polacy kochali działki ROD, ale nie na długo. Na rynku jest przełom, nikt się nie spodziewał
- Zapomnij o podlewaniu petunii drożdżami. Inny kuchenny produkt może być sto razy lepszy
- Te młode liście mają w sobie niezrównaną moc. Korzystam i zbieram właśnie teraz