Odetkanie zlewu solą i wrzątkiem
W naszej kuchni używamy bardzo wielu detergentów potrzebnych czyszczenia blatów, kuchenek i innych powierzchni.
Każdy, kto często korzysta z kuchni wie jak bardzo uciążliwym problemem jest zatkany zlew - odetkanie go nie jest ani prostą, ani przyjemną czynnością.
Nasza pierwsza myśl przy takiej awarii to właśnie wykorzystanie detergentu, np. popularnego Kreta, który zwykle jest skuteczny, jednak to środek silnie chemiczny oraz nieprzyjazny dla naszego zdrowia. Nie jest to również rozwiązanie ekologiczne.
Na szczęście istnieją proste domowe sposoby, które skutecznie pomogą ci się pozbyć resztek jedzenia z odpływu. Naszym ulubionym jest...sól i wrzątek!
Sól zalana wrzątkiem - najlepszy sposób na odetkanie odpływu
Jeśli twój zlew jest niedrożny, zastosuj prostą metodę, którą regularnie praktykowały nasze babcie.
Odmierz łyżkę soli i wsyp ją do odpływu. Następnie zalej wrzątkiem. Po kilku minutach sprawdź, czy zlew jest odetkany.
Jeśli po tym czasie odpływ się nie udrożnił, dodaj do soli sodę oczyszczoną w proporcjach 1:1, analogicznie umieść całość w zlewie i wlej około 300 mililitrów octu.
Powyższe sposoby możesz stosować profilaktycznie raz w tygodniu. Te metody możesz wykorzystać także w przypadku odpływu wanny, prysznica czy umywalki.
Korzystaliście kiedyś z soli i wrzątku do domowych awarii?
Źródło: stylzycia.radiozet.pl
Artykuły polecane przez redakcję Domek i Ogródek: