DomekIOgrodek.pl Kuchnia Częsty błąd podczas zalewania ogórków małosolnych i kiszonych
Fot. Canva Pro/Shaiith

Częsty błąd podczas zalewania ogórków małosolnych i kiszonych

20 czerwca 2024
Autor tekstu: Paulina Korzec

Zaczyna się sezon na ogórki. Pierwsze, młode warzywa już dojrzewają w naszych szklarniach i na grządkach. Doskonale nadają się zarówno do zjedzenia na surowo, np. z sałatką, jak i do przetworów. To idealna pora na przygotowanie ogórków małosolnych.

Dobrze zrobione małosolne powinny być jędrne i pełne smaku. Niestety nieraz ogórki okazują się miękkie i niezbyt smaczne. Co jest tego przyczyną? Znamy niezawodny sposób na zachowanie twardości ogórków małosolnych.

Polacy kochają ogórki małosolne

Ogórki małosolne to jeden z największych letnich przysmaków. Szybko się je robi, wystarczy kilka sprawdzonych przypraw i ulubionych dodatków oraz trochę ciepła , o które w letnie dni nietrudno. Do tego szczypta cierpliwości i już można cieszyć się pysznymi przetworami.

Przepisy na ogórki małosolne, choć mogą się różnić detalami, na ogół sprowadzają się do jednego - ogórki z koprem, czosnkiem i chrzanem wystarczy zalać solanką, odczekać tylko 2-3 doby i już można zajadać. Możemy jednak mocno się rozczarować, gdy ogórki okażą się miękkie i niesmaczne.

Taki efekt może być spowodowany kilkoma czynnikami. Pod uwagę weźmy jakość warzyw, warunki kiszenia, a także… rodzaj wody , z której korzystamy.

Tak uzyskasz jędrne ogórki małosolne

Aby ogórki małosolne pozostały twarde i soczyste, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na ich jakość oraz odmianę. Do przetworów wybierajmy wyłącznie zdrowo wyglądające warzywa pozbawione skaz i z nienaruszoną skórką.

Ważna jest także odmiana, po którą sięgniemy. Do przetworów najlepiej nadają się ogórki polan, prymus, a także cezar. Pamiętajmy, że ogórki trzeba zaprawiać jak najszybciej. Niezależnie od tego, czy kupujemy je na bazarze, czy zrywamy w ogrodzie, nie możemy zwlekać z kiszeniem, gdyż “przeleżane” warzywa staną się wiotkie i niesmaczne.

Jak kisić ogórki?

Aby ogórki małosolne były pyszne i jędrne, warto zapewnić im odpowiednie warunki kiszenia. Nie wymaga to wiele zachodu, wystarczy trochę czasu i ciepła, ale z tym ostatnim nie można także przesadzić.

Ogórki stojące zbyt długo w za ciepłym pomieszczeni nie będą dobre. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że warzywa staną się nieapetycznie miękkie i zaczną się psuć. Im jest cieplej, tym krócej kisimy ogórki.

Ogórki z tej zalewy będą miękkie

W procesie zaprawiania ogórków małosolnych istotne znaczenie ma zalewa solankowa . Jej przygotowanie nie nastręcza większych trudności, wystarczy sól i woda. Ważna jest jednak jakość tych składników. Sól powinna być niejodowana , a co z wodą?

Powodem mięknięcia ogórków małosolnych jest chlor , który dodaje się do wody płynącej z naszych kranów, by oczyścić ją i pozbawić bakterii. Jednakże w procesie fermentacji udział bakterii jest niezbędny. Lepiej więc nie używać kranówki do przetworów.

Wodę przed przygotowaniem zalewy przefiltrujmy i zagotujmy . Po ostygnięciu będzie nadawała się do zalania ogórków . Można także skorzystać z butelkowanej wody mineralnej, niegazowanej.

Zobacz także:

Ogrodnicy kupują sodę kartonami. Jest bezcenna w ogrodzie
Jak pozbyć się turkucia podjadka?
Obserwuj nas w
autor
Paulina Korzec

Archeolog z zamiłowaniem do słowa pisanego. Jeśli akurat nie piszę, to gotuję lub spaceruję, najchętniej po górskich szlakach. 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@domekiogrodek.pl
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy