Czy wiesz, że monstera kwitnie? Jej owoce są jadalne
Monstera dziurawa to bez wątpienia jedna z najpiękniejszych roślin doniczkowych. Jeśli będziemy o nią dbać, odwdzięczy się dużymi liśćmi w kolorze ciemnej zieleni. Im więcej promieni słonecznych jej dostarczymy, tym większe będą dziury na liściach.
Czy wiesz, że monstera dziurawa kwitnie, a jej owoce są jadalne? W warunkach domowych dzieje się to rzadko, jednak nie jest to niemożliwe. Owoce uchodzą za prawdziwy przysmak!
Charakterystyka monstery
Jeden z najbardziej popularnych gatunków monstery (monstera dziurawa) wywodzi się z tropikalnych lasów Ameryki Środkowej i Południowej. To tam, jako dzikie pnącze rozwija się w deszczowych lasach Meksyku i Panamy.
Roślina ta w nietypowy sposób pobiera wodę, bowiem w naturalnym środowisku robi to za pośrednictwem korzeni powietrznych. Osiąga także imponujące rozmiary. Dzika monstera może dorastać nawet do 20 metrów długości. To prawdziwy olbrzym w świecie roślin.
Jak uprawiać monsterę?
Pewnie nie zaskoczy Was fakt, że idealne warunki do uprawy monstery , to te zbliżone do jej naturalnych warunków klimatycznych. Spokojnie, nie musicie robić w pokoju tropikalnej sauny, aby monstera zaadoptowała się do surowego polskiego klimatu.
Wystarczy uprawiać ją w temperaturze pokojowej, sadzić w dobrze przepuszczalnym podłożu, na stanowisku półcienistym i cienistym. Ponadto warto oszczędnie ją podlewać. Monstera nie toleruje przestanej, zalegającej w ziemi wody. Lepiej podlać ją nieco częściej, a w mniejszej intensywności.
W tym celu dobrze jest przetrzeć jej liścia z kurzu i spryskać je wodą. W gruncie rzeczy monstera właśnie takiej formy podlewania doświadcza w naturalnym środowisku. Pamiętajcie również, że monstera potrzebuje podpory, po której może się piąć.
Czy monstera kwitnie?
Mało osób w ogóle ma tego świadomość, ale odpowiednio pielęgnowana monstera może zakwitnąć. Jej kwiatostan ma postać mięsistej kolby dorastającej do 20 cm długości. W pełni dojrzałe owoce monstery charakteryzują się kremowym miąższem, który można spożyć na surowo, jednak wyłącznie wtedy, gdy jest w pełni dojrzały.
W smaku owoce monstery przypominają nieco mieszankę ananasa i banana. Owoce te są bogate w potas i witaminę C, a przez swą unikatowość są astronomicznie drogie. Ponadto, zjedzenie niedojrzałego owocu monstery może skończyć się silnym podrażnieniem przełyku, a nawet wywołać jego opuchliznę.
Z pewnością dlatego próżno szukać owoców monstery w polskich sklepach. Owoce te możemy kupić w sklepach internetowych, a także spróbować ich na lokalnych targowiskach w południowym Meksyku i Ameryce Środkowej.
Jak widzicie, monstera to niezwykle ciekawa roślina , którą można bez końca okrywać i się nią fascynować.
ZOBACZ TAKŻE:
- Zagotuj i rozcieńcz z wodą. Liście monstery dziurawej osiągną rozmiar XXL
- Sławomir z Kajrą mają piękny dom. Białe, szare i beżowe wnętrza robią wrażenie
- Nałóż na okna. Wystarczy kilka kropel i nie będą parować