Dlaczego koperek żółknie? Uratujesz go domowym opryskiem
Koperek to jedna z najczęściej uprawianych roślin w naszych ogrodach. Jego niepowtarzalny smak kojarzy się z latem i właśnie teraz przypada pora jego wysiewu oraz zbiorów, które mogą trwać nawet przez całe lato.
Koperek nie jest trudny w uprawie i nie ma zbyt dużych wymagań co do pielęgnacji, ale może się zdarzyć, że zacznie żółknąć. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
Powód pierwszy - złe stanowisko
Przyczyną słabego wzrostu i żółknięcia koperku jest posiadnie go w niewłaściwym miejscu. Szczególnie nie służy tej roślinie zacienione stanowisko - potrzebuje ona dużo światła, więc zadbajmy o słoneczne miejsce dla koperku.
Ważne jest także odpowiednie “sąsiedztwo” oraz zmianowość upraw. Koperek należy do rodziny selerowatych i nie powinno się go siać w miejscu, gdzie wcześniej rosły inne tego typu rośliny, nie tylko seler, ale też warzywa takie jak pietruszka czy kolendra. Źle znosi też bliskość marchwi.
Koperek będzie dobrze rósł w żyznym podłożu o lekko kwaśnym odczynie, dlatego przed wysiewem warto wzbogacić glebę nawozem azotowym , który będzie stymulował rozwój masy zielonej.
Powód drugi, czyli niewłaściwa pielęgnacja
Aby uzyskać żywo zielony koper, musimy przede wszystkim pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny, która jest wrażliwa na przesuszenie gleby. Niedostatek wody powoduje natychmiastowe żółknięcie koperku.
Koperek należy podlewać przynajmniej raz dziennie, a w przypadku utrzymujących się wysokich temperatur nawet dwa razy na dobę. Roślinę nawadniamy zawsze rano i wieczorem , nigdy w środku dnia, zwłaszcza w upalne dni, bo mogłoby to poparzyć liście.
Ziemia, w której rośnie koperek, musi być wilgotna, ale nie można doprowadzić do przelania rośliny. Przepuszczalna gleba i kontrola wilgotności pozwolą uniknąć zagniwania korzeni koperku.
Powód trzeci - szkodniki i choroby
Koperek często pada ofiarą mszyc, które doprowadzają do osłabienia rośliny, żółknięcia, a nawet obumierania. W tym warzywie szczególnie “gustuje” mszyca wierzbowo-marchwiowa - są to małe, jasnozielone owady, które trzeba jak najszybciej zwalczać
Zamiast stosowania chemii możemy sięgnąć po domowe środki na szkodniki i choroby roślin. Doskonale sprawdzi się ekologiczny oprysk na mszyce , do którego przygotowania wystarczą odpady w postaci obierek z cebuli.
Łupiny z 1 cebuli zalewamy szklanką wody i gotujemy przez około 10 minut, a następnie przecedzamy. Gotowy wywar przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy rośliny. Zabieg powtarzamy raz w tygodniu .
Dzięki temu wzmocnimy koperek, pozbędziemy się szkodników i zapobiegniemy dalszemu żółknięciu. Koperek będzie pięknie rósł.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Dzień z życia ogrodnika amatora na YouTube.
Zobacz także:
- Jak i kiedy wiązać czosnek? Główki będą ogromne
- Podstawy każdego ogrodnika. Dzięki nim rzodkiewka zawsze rośnie w korzeń
- Ekspert radzi, jak zwiększyć plonowanie ogórków