Kupione czereśnie pełne są robaków? Ten trik nie daje im żadnych szans
Soczyste czereśnie już od jakiegoś czasu kusza nas w sklepach. Jednak nawet najpiękniejsze owoce mogą skrywać w sobie robaki. Na szczęście istnieje jeden prosty sposób na pozbycie się robaków z czereśni już na etapie mycia.
Jak to zrobić? To niezwykle proste.
Kiedy czereśnie mogą mieć robaki?
Kiedy wybieramy czereśnie w sklepie lub zrywamy je z własnego drzewa , często nie widzimy znaków, które mogłyby świadczyć o tym, że w owocach znajdują się robaki. Niestety ciężko na stałe pozbyć się robaków z czereśni jeszcze przed zerwaniem owoców z drzewa.
Przed robakami czereśnie mogą ochronić specjalne opryski. Dzięki temu jeszcze przed zerwaniem możemy zapobiec pojawieniu się robaków. Inną opcją jest przekopanie wierzchniej warstwy ziemi pod drzewem. Larwy nie będą miały gdzie się skryć i w przyszłym roku nasze owoce nie powinny mieć w sobie robaków.
Jednak co możemy zrobić, żeby pozbyć się robaków z czereśni sklepowych lub już tych zerwanych w tym sezonie? Jeden trik sprawi, że robaki uciekną z czereśni, już w momencie, kiedy będziemy je myć.
Jak pozbyć się robaków z czereśni?
Z soczystych czereśni możemy pozbyć się robaków, myjąc je w odpowiedni sposób. Po przyniesieniu owoców do domu musimy przygotować miskę z zimną wodą i łyżeczką soli. Owoce wsadzamy do wody na około 30-60 min.
Robaki w czereśniach umieszczonych w wodzie nie mają odpowiedniej ilości tlenu i zaczynają z nich uciekać. Larwy opadają na dno miski, a nam zostają jedynie czyste owoce. Wystarczy czereśnie odcedzić i umyć już pozbawione robaków czereśnie jeszcze raz pod bieżącą wodą.
Czereśnie warto jeść
Czereśnie są bogate w witaminy i składniki odżywcze, które wspierają zdrowie. Zawierają dużo witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i pomaga w walce z infekcjami. Ponadto czereśnie dostarczają witamin z grupy B, które są istotne dla metabolizmu, funkcjonowania układu nerwowego i zdrowia skóry.
Czereśnie naprawdę bez trudno jesteśmy w stanie oczyścić z robaków, dlatego warto je jeść, kiedy jest na nie sezon. Te soczyste owoce mają w sobie sporo antyoksydantów, które pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie.