Nie wyrzucaj. Liście rabarbaru przydadzą się w ogrodzie
![Liście rabarbaru](https://images.iberion.media/images/1920/rabarbar_4d6c8f1649.jpg)
Rabarbar to pyszne wiosenne warzywo, które nadaje się zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Przygotowując kompot czy ciasto z rabarbarem, pozbywamy się liści. To błąd. Nie nadają się do jedzenia, ale można je wykorzystać w inny sposób.
Poza kuchnią rabarbar znajdzie wiele zastosowań tam, skąd się wziął, czyli w ogrodzie. Zróbmy z niego nawóz i oprysk w duchu zero waste. Oto proste przepisy na wykorzystanie liści rabarbaru.
Nie wyrzucaj liści rabarbaru
Zbiory rabarbaru zalecane są do końca czerwca, chociaż warzywo rośnie w naszych ogrodach przez całe lato. Do spożycia nadają się jednak młode pędy, które zawierają mniej kwasu szczawiowego. Szczawiany w dużym stężeniu są szkodliwe dla zdrowia.
Z tego samego powodu nie je się liści, a same ogonki liściowe. To właśnie w liściach magazynowana jest bowiem największa ilość szczawianów. Do zatrucia w przypadku spożycia rabarbaru dochodzi co prawda rzadko, ale lepiej zrezygnować z jedzenia liści na rzecz młodych pędów, które są zresztą o wiele smaczniejsze.
Nie oznacza to jednak, że liście rabarbaru nie mają żadnego zastosowania. Wręcz przeciwnie, w ogrodzie można je wykorzystać na wiele różnych sposobów - na kompost, do nawożenia roślin oraz do walki ze szkodnikami. Jak to zrobić?
![Rabarbar](https://images.iberion.media/images/origin/Rabarbar_1_1cbac9f10b.jpg)
Rabarbar przeciw szkodnikom
Szkodliwe działanie szczawianów można wykorzystać w walce z owadami i mięczakami zagrażającymi uprawom w naszym ogrodzie. W tym celu należy przygotować oprysk z liści rabarbaru.
Liście rozdrabniamy i zalewamy wrzątkiem. Po ostygnięciu wywar przelewamy do butelki z atomizerem i opryskujemy zaatakowane przez szkodniki rośliny.
Kwas szczawiowy to skuteczny odstraszacz na mszyce i inne szkodniki. Przeciwdziała atakom ślimaków, gąsienic, przędziorków oraz innych owadów siejących spustoszenie w naszych ogrodach.
Gnojówka z liści rabarbaru
Liście rabarbaru możemy także wykorzystać do produkcji domowego nawozu. Aby przygotować gnojówkę, kilogram rozdrobnionych liści zalewamy 10 litrami wody i odstawiamy do fermentacji.
Nierozcieńczona gnojówka nie nadaje się do oprysków roślin, ale stosujemy ją na podłoże, najlepiej w miejscach, w których żerują ślimaki. Szczawiany zawarte w tym roztworze skutecznie je odstraszą.
Przeznaczając liście rabarbaru na kompost, uzyskamy ekologiczny nawóz, którym wzbogacimy glebę w cenne składniki pokarmowe. To znakomity sposób na drugie życie dla liści tego smacznego warzywa.
![Rabarbar](https://images.iberion.media/images/origin/Rabarbar_2_a4ebf843ae.jpg)
Zobacz także:
- Chwasty, które leczą. Nigdy ich nie wyrzucaj
- Dlaczego koperek żółknie? Uratujesz go domowym opryskiem
- Czarna plamistość róż to poważna choroba. Tak uratujesz rośliny
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Uprawa ogórków](https://images.iberion.media/images/origin/Uprawa_ogorkow_5794098c99.jpg)
![Liście pomidora](https://images.iberion.media/images/origin/obrywanie_lisci_pomidora_a6890a9573.jpg)
![Liście pomidorów](https://images.iberion.media/images/origin/Liscie_pomidorow_5d89d7123f.jpg)
![Pestki wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/Pestki_wisni_51c088da91.jpg)
![kwiaty na polanie](https://images.iberion.media/images/origin/kwiaty_na_polanie_6c64fc4e44.jpg)
![Meble PRL](https://images.iberion.media/images/origin/meble_15ca4fd5de.jpg)
![skrzydłokwiat](https://images.iberion.media/images/origin/skrzydlokwiat_b6a3c9891a.jpg)
![Żółte liście cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/Zolte_liscie_cukinii_7ed94b34c2.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)
![Ogórki małosolne](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_12_7531fc78ba.jpg)
![sianie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/sianie_warzyw_ac16f480e8.jpg)
![Borówki](https://images.iberion.media/images/origin/borowki_1_d9a6282f4b.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_727eeeb09a.jpg)
![Nawóz](https://images.iberion.media/images/origin/Nawoz_6f1b5bc0f8.jpg)
![Czosnek](https://images.iberion.media/images/origin/Czosnek_1ca9584c03.jpg)
![Ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/Slimaki_a090750342.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_13_edeb1de906.jpg)
![Warzywa](https://images.iberion.media/images/origin/Warzywa_1_e95f2007bf.jpg)
![Ślimaki](https://images.iberion.media/images/origin/Slimaki_b947afeef5.jpg)
![Chodnik](https://images.iberion.media/images/origin/chodnik_e21b34ddb9.jpg)
![Jabłoń](https://images.iberion.media/images/origin/Jablon_60f8c8797b.jpg)
![Podlewanie warzyw](https://images.iberion.media/images/origin/Podlewanie_warzyw_fdb09e66ce.jpg)
![Zaraza ziemniaczana](https://images.iberion.media/images/origin/Zaraza_ziemniaczana_c965eb1922.jpg)
![Wisteria](https://images.iberion.media/images/origin/Wisteria_b6cf5ba984.jpg)
![Pomidory w ogrodzie](https://images.iberion.media/images/origin/Pomidory_w_ogrodzie_8668698d93.jpg)
![Szparagi](https://images.iberion.media/images/origin/Szparagi_a77056da08.jpg)
![arbuz](https://images.iberion.media/images/origin/a1_63419b8aaf.jpg)
![czereśnie z ogonkami](https://images.iberion.media/images/origin/czeresnie1_33c516f356.jpg)
![obrany ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/ogorek1_210f7261da.jpg)
![mszyce](https://images.iberion.media/images/origin/mszyce_b14bc11c8d.jpg)
![filetowanie arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/arbuz_68911df01d.jpg)
![skórka arbuza](https://images.iberion.media/images/origin/skorka_arbuza_6c44dc05ae.jpg)
![ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_6d1d6365bb.jpg)
![ciasto drożdżowe z rabarbarem](https://images.iberion.media/images/origin/shutterstock_2466755329_de0b232d9e.jpg)