Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Ogród i taras > Dlaczego koperek żółknie? Uratujesz go domowym opryskiem
Paulina Korzec
Paulina Korzec 07.06.2024 09:55

Dlaczego koperek żółknie? Uratujesz go domowym opryskiem

Koperek
Fot. YouTube/Dzień z życia ogrodnika amatora

Koperek to jedna z najczęściej uprawianych roślin w naszych ogrodach. Jego niepowtarzalny smak kojarzy się z latem i właśnie teraz przypada pora jego wysiewu oraz zbiorów, które mogą trwać nawet przez całe lato.

Koperek nie jest trudny w uprawie i nie ma zbyt dużych wymagań co do pielęgnacji, ale może się zdarzyć, że zacznie żółknąć. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?

Powód pierwszy - złe stanowisko

Przyczyną słabego wzrostu i żółknięcia koperku jest posiadnie go w niewłaściwym miejscu. Szczególnie nie służy tej roślinie zacienione stanowisko - potrzebuje ona dużo światła, więc zadbajmy o słoneczne miejsce dla koperku.

Ważne jest także odpowiednie “sąsiedztwo” oraz zmianowość upraw. Koperek należy do rodziny selerowatych i nie powinno się go siać w miejscu, gdzie wcześniej rosły inne tego typu rośliny, nie tylko seler, ale też warzywa takie jak pietruszka czy kolendra. Źle znosi też bliskość marchwi.

Koperek będzie dobrze rósł w żyznym podłożu o lekko kwaśnym odczynie, dlatego przed wysiewem warto wzbogacić glebę nawozem azotowym, który będzie stymulował rozwój masy zielonej. 

Koperek
Fot. Canva/pundapanda

Powód drugi, czyli niewłaściwa pielęgnacja

Aby uzyskać żywo zielony koper, musimy przede wszystkim pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny, która jest wrażliwa na przesuszenie gleby. Niedostatek wody powoduje natychmiastowe żółknięcie koperku.

Koperek należy podlewać przynajmniej raz dziennie, a w przypadku utrzymujących się wysokich temperatur nawet dwa razy na dobę. Roślinę nawadniamy zawsze rano i wieczorem, nigdy w środku dnia, zwłaszcza w upalne dni, bo mogłoby to poparzyć liście.

Ziemia, w której rośnie koperek, musi być wilgotna, ale nie można doprowadzić do przelania rośliny. Przepuszczalna gleba i kontrola wilgotności pozwolą uniknąć zagniwania korzeni koperku.

Powód trzeci - szkodniki i choroby

Koperek często pada ofiarą mszyc, które doprowadzają do osłabienia rośliny, żółknięcia, a nawet obumierania. W tym warzywie szczególnie “gustuje” mszyca wierzbowo-marchwiowa - są to małe, jasnozielone owady, które trzeba jak najszybciej zwalczać

Zamiast stosowania chemii możemy sięgnąć po domowe środki na szkodniki i choroby roślin. Doskonale sprawdzi się ekologiczny oprysk na mszyce, do którego przygotowania wystarczą odpady w postaci obierek z cebuli.

Łupiny z 1 cebuli zalewamy szklanką wody i gotujemy przez około 10 minut, a następnie przecedzamy. Gotowy wywar przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy rośliny. Zabieg powtarzamy raz w tygodniu

Dzięki temu wzmocnimy koperek, pozbędziemy się szkodników i zapobiegniemy dalszemu żółknięciu. Koperek będzie pięknie rósł.

Koperek
Fot. Canva/chamillewhite

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Dzień z życia ogrodnika amatora na YouTube.

Zobacz także:

Powiązane
Prodiż
O tych kuchennych sprzętach krążą legendy. Jeśli jesteś smakoszem, zdobędziesz 10/10