Dlaczego koperek żółknie? Uratujesz go domowym opryskiem
Koperek to jedna z najczęściej uprawianych roślin w naszych ogrodach. Jego niepowtarzalny smak kojarzy się z latem i właśnie teraz przypada pora jego wysiewu oraz zbiorów, które mogą trwać nawet przez całe lato.
Koperek nie jest trudny w uprawie i nie ma zbyt dużych wymagań co do pielęgnacji, ale może się zdarzyć, że zacznie żółknąć. Co może być tego przyczyną i jak temu zaradzić?
Powód pierwszy - złe stanowisko
Przyczyną słabego wzrostu i żółknięcia koperku jest posiadnie go w niewłaściwym miejscu. Szczególnie nie służy tej roślinie zacienione stanowisko - potrzebuje ona dużo światła, więc zadbajmy o słoneczne miejsce dla koperku.
Ważne jest także odpowiednie “sąsiedztwo” oraz zmianowość upraw. Koperek należy do rodziny selerowatych i nie powinno się go siać w miejscu, gdzie wcześniej rosły inne tego typu rośliny, nie tylko seler, ale też warzywa takie jak pietruszka czy kolendra. Źle znosi też bliskość marchwi.
Koperek będzie dobrze rósł w żyznym podłożu o lekko kwaśnym odczynie, dlatego przed wysiewem warto wzbogacić glebę nawozem azotowym, który będzie stymulował rozwój masy zielonej.
Powód drugi, czyli niewłaściwa pielęgnacja
Aby uzyskać żywo zielony koper, musimy przede wszystkim pamiętać o regularnym podlewaniu rośliny, która jest wrażliwa na przesuszenie gleby. Niedostatek wody powoduje natychmiastowe żółknięcie koperku.
Koperek należy podlewać przynajmniej raz dziennie, a w przypadku utrzymujących się wysokich temperatur nawet dwa razy na dobę. Roślinę nawadniamy zawsze rano i wieczorem, nigdy w środku dnia, zwłaszcza w upalne dni, bo mogłoby to poparzyć liście.
Ziemia, w której rośnie koperek, musi być wilgotna, ale nie można doprowadzić do przelania rośliny. Przepuszczalna gleba i kontrola wilgotności pozwolą uniknąć zagniwania korzeni koperku.
Powód trzeci - szkodniki i choroby
Koperek często pada ofiarą mszyc, które doprowadzają do osłabienia rośliny, żółknięcia, a nawet obumierania. W tym warzywie szczególnie “gustuje” mszyca wierzbowo-marchwiowa - są to małe, jasnozielone owady, które trzeba jak najszybciej zwalczać
Zamiast stosowania chemii możemy sięgnąć po domowe środki na szkodniki i choroby roślin. Doskonale sprawdzi się ekologiczny oprysk na mszyce, do którego przygotowania wystarczą odpady w postaci obierek z cebuli.
Łupiny z 1 cebuli zalewamy szklanką wody i gotujemy przez około 10 minut, a następnie przecedzamy. Gotowy wywar przelewamy do butelki z atomizerem i pryskamy rośliny. Zabieg powtarzamy raz w tygodniu.
Dzięki temu wzmocnimy koperek, pozbędziemy się szkodników i zapobiegniemy dalszemu żółknięciu. Koperek będzie pięknie rósł.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału Dzień z życia ogrodnika amatora na YouTube.
Zobacz także:
- Jak i kiedy wiązać czosnek? Główki będą ogromne
- Podstawy każdego ogrodnika. Dzięki nim rzodkiewka zawsze rośnie w korzeń
- Ekspert radzi, jak zwiększyć plonowanie ogórków