Posiej je w czerwcu. To ostatni moment
Ryzyko wiosennych przymrozków już za nami, więc teraz najwyższy czas na wysiew roślin, które kochają ciepło i słońce. To ostatni dzwonek, by w sezonie móc cieszyć się aromatycznymi ziołami i dorodnymi warzywami prosto z ogródka.
W czerwcu na nowo zapełniamy grządki w warzywniku i korzystając z uroków słonecznej pogody, wsadzamy do nagrzanej gleby nasiona roślin ciepłolubnych. Jakie dokładnie gatunki wysiewamy właśnie teraz?
Czas na zmiany w warzywniku
Wiosna powoli się kończy, a wraz z nią mija czas posadzonych w marcu i kwietniu warzyw, takich jak rzodkiewka, szpinak czy sałata. Grządki nie powinny jednak leżeć odłogiem. Nie doprowadzajmy do ich zachwaszczenia i wykorzystajmy wolne miejsce na posianie ciepłolubnych ziół i warzyw.
Zanim jednak podejmiemy się nowych upraw w ogrodzie, warto dobrze spulchnić i odżywić glebę na grządkach. Przed wysiewem roślin ziemię możemy wzbogacić naturalnym nawozem, np. kompostem. Zadbajmy także o odpowiednie nawilżenie podłoża podczas upalnych dni.
Po przygotowaniu grządek możemy zabrać się do wysiewu. W czerwcu stawiamy na rośliny, które są wrażliwe na niskie temperatury i potrzebują przede wszystkim słońca i ciepła. To warzywa i zioła, które kochamy.
Te warzywa wysiej w czerwcu
Czerwiec to ostatni moment na wysiew późnych odmian niektórych warzyw, takich jak ogórki czy sałata oraz rukola. W tym miesiącu do gruntu powinny trafić również buraki cukrowe oraz kukurydza, a także fasolka szparagowa.
Słoneczne, czerwcowe dni to idealny czas na wysiew ciepłolubnych warzyw kapustnych. W naszym ogrodzie powinna wtedy znaleźć się kapusta biała, kalarepa oraz brukselka. W tym czasie możemy także uzupełnić nasz warzywnik o przepyszne brokuły, których uprawa wbrew pozorom może być łatwa i przyjemna.
Teraz wysiej zioła w ogrodzie
Czerwiec to także czas na wysiew ziół, które kochają słońce i ciepło. Właśnie teraz do naszych zielników powinny trafić rośliny o południowej proweniencji, takie jak bazylia oraz kolendra. Innym śródziemnomorskim ziołem, którego nie może zabraknąć w naszych ogródkach, jest mięta - niezastąpiony dodatek do letnich deserów i koktajli.
Ciepły początek lata to także doskonały czas na wysiew rodzimych ziół. Właśnie teraz w gruncie możemy umieścić nasiona koperku. Do zielnika może także trafić rzeżucha.
Jeśli więc zebraliśmy już warzywa wczesnowiosenne, warto pomyśleć o kolejnych plonach i rozpocząć nowe uprawy roślin, którym sprzyja długi dzień.
Zobacz także:
- Posadź w ogrodzie. Pięknie kwitnie i maskuje puste miejsca
- Mieszam z wodą i robię oprysk. Czerwce odpadają od roślin
- Marchew będzie jędrna i słodka. Wystarczy woda i resztki z kuchni