Profilaktyczny oprysk pomidorów na chlorozę i szkodniki
Uprawa pomidorów może być niezwykle satysfakcjonująca. Czerwieniejące się dorodne owoce na krzaczkach to marzenie każdego ogrodnika. Niestety, pomidory są często narażone na ataki patogenów i szkodników.
Choroby pomidorów to częsta bolączka ogrodników. Aby cieszyć się obfitymi zbiorami zdrowych warzyw, nie wystarczy ograniczać się do minimum zabiegów pielęgnacyjnych. Niezbędne są też profilaktyczne opryski. Do ich przygotowania wykorzystajmy cudowne właściwości soli Epsom.
Czym charakteryzuje się sól Epsom?
Sól Epsom, zwana również solą gorzką lub angielską, słynie ze swojego działania leczniczego. Wszystko za sprawą bogatej zawartości cennych pierwiastków - głównie magnezu i siarki, które mają wiele właściwości prozdrowotnych.
Sól Epsom stosuje się głównie na bóle stawów i stany zapalne, pomaga ona także łagodzić stres i oczyszcza organizm z toksyn. Wykazuje również działanie przeciwgrzybicze i antybakteryjne.
Te same cechy można jednak wykorzystać nie tylko w medycynie, ale także w pielęgnacji roślin. Sól Epsom wpływa bowiem korzystnie nie tylko na organizm człowieka, ale także na plonowanie i kondycję upraw.
Sól Epsom stosuj w ogrodzie
Magnez i siarka, które zawiera sól Epsom, są niezbędne do rozwoju roślin. Świadczy o tym chociażby zjawisko fotosyntezy - głównym budulcem chlorofilu odpowiadającego za ten proces jest właśnie magnez. Do tego dochodzą jeszcze właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze soli gorzkiej, które również warto wykorzystać w uprawie roślin.
Sól Epsom możemy zastosować do poprawy kondycji trawnika i jako odżywkę do krzewów ozdobnych, np. róż oraz iglaków. Korzystnie wpłynie ona jednak przede wszystkim na warzywa - pomidory i inne rośliny z rodziny psiankowatych, takie jak papryka, bakłażany oraz ziemniaki. Można ją także stosować w uprawie ogórków.
W ogrodzie sól Epsom można wykorzystywać jako nawóz. Warto nią wzbogacić glebę przed posadzeniem roślin oraz stosować krótko po przeniesieniu sadzonek do gruntu. W przypadku pomidorów i podobnych warzyw warto natomiast zastosować oprysk z soli Epsom, który przeciwdziała chorobom i szkodnikom.
Przepis na oprysk z soli Epsom
Jeśli liście pomidorów żółkną i zasychają, winowajcą może być chloroza, czyli choroba, za którą odpowiada niedobór magnezu. Konieczna jest szybka interwencja. Pomoże tu właśnie sól Epsom, która dodatkowo odstrasza także szkodniki, w tym mszyce oraz ślimaki.
Aby przygotować oprysk przeciwko chlorozie i szkodnikom, wystarczy dodać 2 łyżki soli Epsom do ok. 4 l wody. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do butelki z atomizerem, a następnie dokładnie spryskujemy pomidory lub inne wspomniane wyżej warzywa. Zabieg powtarzamy co 2 tygodnie, stosując go również profilaktycznie.
Zobacz także:
- Sposób na mączliki. Odpadają od roślin
- Warzywnik jak z marzenia dzięki roślinnej gnojówce
- Trik na kwitnące ogórki. Działa ekspresowo