Rosną w Polsce. Są mało znane i bardzo zdrowe
Polacy kochają owoce, nie ma co do tego wątpliwości. Chętnie jemy je na surowo, dodajemy do deserów, wypieków, a nawet sałatek, przerabiamy na konfitury, nalewki i inne przetwory.
Jak się jednak okazuje, poza malinami, truskawkami czy jabłkami, w Polsce mamy również inne, niezwykle zdrowe i pyszne, ale mało znane owoce, którymi warto się zainteresować.
Owoce mniej znane, ale pyszne
Zapytani o najlepsze polskie owoce, z pewnością wymienilibyśmy maliny, porzeczki i truskawki, a także jabłka i gruszki. Na brak tych soczystych bomb witaminowych nie możemy narzekać, ale okazuje się, że wybór jest jeszcze większy.
Nasze warunki klimatyczne i glebowe doskonale nadają się do uprawy wielu innych gatunków owoców, którymi warto się zainteresować ze względu na walory smakowe i wartości odżywcze.
Część z tych gatunków została zapomniana, a niektóre z nich są jeszcze mało znane, ale z pewnością są warte naszej uwagi. O które owoce warto wzbogacić nasza dietę i nasze ogródki?
Aktinidia, czyli polskie kiwi
Chociaż kiwi zdecydowanie kojarzy się z egzotycznymi krajami, to okazuje się, że w Polsce również mamy do czynienia z tymi kwaskowatymi owocami. Umiarkowany klimat sprzyja uprawie minikiwi.
Aktinidia, bo o niej mowa, to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera bogactwo mikroelementów i składników odżywczych, takich jak witamina C i E, błonnik czy luteina.
Regularne spożywanie polskiego kiwi to sposób na wzmocnienie odporności oraz stymulację układu pokarmowego. Warto sięgnąć po ten owoc również z uwagi na jego działanie przeciwnowotworowe.
Jagoda nie tylko polska
W Polsce można liczyć na obfite zbiory nie tylko dobrze nam znanych jagód, ale i nieco rzadziej spotykanej jagody kamczackiej. To bogaty we flawonoidy cudowny środek na liczne dolegliwości.
Niezwykły skład jagody kamczackiej sprawia, że przeciwdziała ona stanom zapalnym oraz nowotworom, a także chroni układ nerwowy. Ponadto owoce te zapobiegają miażdżycy, obniżając poziom cholesterolu.
Dereń i rokitnik jedz na zdrowie
Kolejne dwa mało znane, ale bardzo zdrowe owoce to dereń jadalny i rokitnik. Pierwszy z nich zawiera witaminy, w tym C, A oraz P, a także sole mineralne, w tym magnez i wapń.
Rokitnik natomiast obfituje w przeciwutleniacze, które są bezcenne w zwalczaniu i zapobieganiu nowotworom. Jest także cennym źródłem witaminy C, którą zachowuje nawet po przetworzeniu np. na konfiturę. Warto przy tym dodać, że wyżej wymienione owoce mają jeszcze jedną ważną zaletę - zawierają niewiele kalorii, więc tym bardziej warto je włączyć do diety.
Zobacz także: