Rozsyp pod selerem. Warzywo pójdzie w korzeń
Seler to niezastąpione warzywo w naszych kuchniach. Składnik włoszczyzny, słynie ze swojego wyrazistego aromatu i smaku, a także wartości odżywczych.
Seler można z powodzeniem uprawiać we własnym ogrodzie, choć trzeba tu przestrzegać kilku zasad i wdrożyć odpowiednie zabiegi pielęgnacyjne. Co zrobić, żeby uzyskać dorodny korzeń selera?
Seler, czyli król włoszczyzny
Trudno wyobrazić sobie niedzielny rosół bez selera. Chociaż do zupy chętnie wykorzystujemy zieloną natkę tego warzywa, najbardziej interesuje nas jego korzeń o charakterystycznym, lekko słodkawym posmaku i aromatycznym zapachu.
Korzeń selera ceniony jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także wysoką zawartość substancji odżywczych. Jest on ważnym źródłem witaminy C, a także B, A i E oraz kwasu foliowego, żelaza, wapnia i miedzi.
Aby korzeń selera urósł duży i smaczny, trzeba zapewnić roślinie dobre warunki i zadbać o odpowiednią pielęgnację, zwłaszcza teraz, w lipcu, gdy warzywo jest w fazie intensywnego wzrostu.
Uprawa i pielęgnacja selera
Seler dobrze będzie rósł na stanowisku słonecznym, ewentualnie półcienistym. Preferuje glebę żyzną, bardziej zwięzłą i próchniczą niż lekką. Rzeczą, którą kocha, jest natomiast wilgotność.
Seler musimy regularnie podlewać, w upalne dni nawet kilkakrotnie, przy czym wodę podajemy zawsze do gleby, w okolice korzenia. Nie możemy dopuścić do przesuszenia podłoża, przez co korzeń byłby twardy.
Dobrą metodą w uprawie selera jest ściółkowanie, które ogranicza wyparowywanie wody z podłoża i utrzymuje glebę wilgotną, a do tego zapobiega rozprzestrzenianiu się chorób i szkodników.
Czym nawozić seler?
Oprócz wody seler do rozwoju dużego korzenia potrzebuje też składników odżywczych, które trzeba zapewnić warzywom poprzez regularne nawożenie. Za zdrowy i rozbudowany system korzeniowy odpowiadają głównie potas i wapń, które dostarczymy selerowi wraz z popiołem drzewnym.
Popiół doskonale sprawdza się jako naturalny nawóz. Wzbogaca i użyźnia glebę, a do tego przeciwdziała szkodnikom roślin. Wystarczy zmieszać go z wodą stosując proporcje 1 l popiołu na 20 l wody i przygotowaną miksturą podlać warzywa.
Oprócz wapnia i potasu, popiół pochodzący ze spalania naturalnego drewna zawiera także fosfor, magnez i żelazo oraz wiele innych mikroelementów, które odżywiają seler i wzmacniają go, korzystnie wpływając na jakość korzenia.
Zobacz także:
- Moje pomidory zakwitły, lecz nie wypuszczają owoców. Odkryłam powód, jest kluczowy
- Te młode liście mają w sobie niezrównaną moc. Korzystam i zbieram właśnie teraz
- Polacy kochali działki ROD, ale nie na długo. Na rynku jest przełom, nikt się nie spodziewał