Z tego chwastu możesz zrobić 3 dania. Nie wyrzucaj, jest drogocennym źródłem witamin
Wśród wielu chwastów, które możemy znaleźć naszych ogrodach, są te mnie i bardziej przydatne. Kilka z nich to jednak prawdziwe bomby witaminowe, które zdecydowanie nie powinny być nazywane tym przykrym określeniem.
Należą do nich między innymi pokrzywy. O jej właściwościach prozdrowotnych i licznych zastosowaniach można by pisać godzinami, ale tym razem przedstawimy wam ciekawe dania, które można z niej przygotować.
Właściwości prozdrowotne pokrzywy
Właściwości lecznicze pokrzywy wykorzystywane są przez ludzi od lat. Do dzisiaj korzysta się z tego zioła w medycynie naturalnej. Liście pokrzywy mogą przykładowo pomóc w leczeniu anemii, chorób układu moczowego, a także mają działanie przeciwbólowe.
W skład pokrzyw wchodzi wiele cennych związków takich jak: terpeny, antocyjany, chlorofil, cholina, a także witamin takich jak C K oraz B.
Jeśli jednak sądzicie, że pokrzywę można spożywać jedynie w formie herbatek, jesteście dużym błędzie. Zobaczcie, jakie trzy dania możecie przygotować, wykorzystując te ogrodowe „chwasty”.
Ten koktajl zapamiętasz na długo
Modne „zielone shake`i” robią furorę w Internecie. Czy jednak którykolwiek ze znanych wam influencerów próbował zrobić wspomniany specyfik z pokrzywy? Zmieszajcie: 50 g jarmużu, szklankę soku jabłkowego, 400 g ananasa, szczyptę imbiru, kilka kropel soku z cytryny i garść świeżych listków pokrzywy, a przygotujecie pyszny i zdrowy koktajl, którego smak zapamiętacie na długo.
Wspomniane koktajle i napary polecane są nawet kobietom w ciąży. Dowiedziono, że opisywana roślina usuwa nadmiar wody z organizmu, redukuje obrzęki ciała i wspomaga proces odchudzania. Wpływa ona również korzystnie na układ krwionośny i nerwowy. Pamiętajcie tylko, że jeśli zażywacie leki na cukrzycę, czy borykacie się chorobami nerek, wdrożenie pokrzywy do diety powinniście skonsultować z lekarzem.
Uzupełnij swoje danie pokrzywami
Pokrzywa to także idealny dodatek do makaronów. Jeśli przepadacie za makaronem ze szpinakiem, pokrzywa również może wam zasmakować. Przygotowanie jest niemalże takie samo – wrzućcie 2 garści liści pokrzywy na rozgrzaną patelnię, dodajcie nieco oliwy z oliwek i usmażcie tak samo, jak szpinak.
Analogicznie do przygotowywania herbatek, postępujemy, tworząc zupę na bazie pokrzyw. Podstawę zupy stanowić będzie co prawda bulion warzywny, ale dodana do niego podsmażona pokrzywa nada mu niepowtarzalnego aromatu i nietuzinkowego smaku. To przepis na zupę tego lata. Musicie koniecznie jej spróbować.
ZOBACZ TAKŻE:
- Więdnące pomidory odżyją i pięknie obrodzą. Pomogą skorupki jaj
- Dorzuć do kiszenia ogórków. Wyjdą twardsze, lepsze, bogatsze
- Jak podcinać róże latem, żeby pięknie zakwitły?