Do smażenia pączków, czy innych dań wymagających dużej ilości tłuszczów, zużywa się naprawdę sporych ilości oleju. Dania tego typu muszą być w nim całkowicie zanurzone, aby uzyskać odpowiedni smak i konsystencję.Zwykle po wykorzystaniu, olej ląduje... w toalecie. Niestety nie jest to najlepszym pomysłem. Dlaczego więc nie warto w ten sposób postępować?
W naszej kuchni używamy bardzo wielu detergentów potrzebnych czyszczenia blatów, kuchenek i innych powierzchni. Każdy, kto często korzysta z kuchni wie jak bardzo uciążliwym problemem jest zatkany zlew - odetkanie go nie jest ani prostą, ani przyjemną czynnością.Nasza pierwsza myśl przy takiej awarii to właśnie wykorzystanie detergentu, np. popularnego Kreta, który zwykle jest skuteczny, jednak to środek silnie chemiczny oraz nieprzyjazny dla naszego zdrowia. Nie jest to również rozwiązanie ekologiczne.Na szczęście istnieją proste domowe sposoby, które skutecznie pomogą ci się pozbyć resztek jedzenia z odpływu. Naszym ulubionym jest...sól i wrzątek!
Takie gadżety nie kosztują wiele, a mogą nam bardzo pomóc w codziennych czynnościach. Nie ma na co czekać, dobrze zainwestować w nie jak najszybciej, aby ułatwić sobie życie.
Mole spożywcze są sporym kłopotem, gdy raz zadomowią się u nas, później trudno się ich pozbyć. Oprócz tego, że świadomość tego, iż stworzenia te mają styczność z naszym jedzeniem może przyprawiać o dreszcze, mole mogą być także szkodliwe dla zdrowia. Najchętniej zamieszkują w ciemnych i suchych miejscach. Ich przysmakiem jest sucha żywność. Często można znaleźć je w paczkach ryżu, mąki, czy orzechach. Jeśli zauważysz je u siebie - zacznij lepiej działać od razu.
Joanna Przetakiewicz to polska projektantka mody i businesswoman, która może pochwalić się znakomitym wyczuciem gustu. Gwiazda często uchyla rąbka tajemnicy i dzieli się z fanami życiem prywatnym, a także wyglądem swoich domowych wnętrz.Ostatnio kobieta postanowiła opublikować zdjęcia kuchni, która wygląda dość kontrowersyjnie i z racji swojej intensywności wzorów, nie każdemu może się spodobać.
W internecie często możemy zobaczyć zaskakujące metamorfozy domów. Dla entuzjastów projektowania i aranżacji domów nie chyba większej gratki niż zmiana zaniedbanych pokojów na piękne i nowoczesne pomieszczenia.Naszą uwagę przykuła szczególnie jedna youtuberka, Lady of the house, która specjalizuje się w spektakularnych remontach mieszkań swoich klientów. Jakiś czas temu podzieliła się niesamowitą metamorfozą kuchni, która z zaniedbanego pomieszczenia zamieniła się w jasne i przestronne miejsce do gotowania.
Wielu z nas poszukuje w internecie inspiracji do urządzenia swoich wnętrz. Idealnym do tego celu miejscem jest Instagram, gdzie użytkownicy z całego świata dzielą się swoimi pomysłami na ciekawe aranżacje.Co jakiś czas pojawia się pomieszczenie, które szczególnie zdobywa serca internautów. Ostatnimi czasy internet obiegły zdjęcia kuchni, która została uznana za najpiękniejszą na Instagramie!
Dziś mamy tyle środków chemicznych, że wydawałoby się, każdy domowy nieporządek jesteśmy w stanie doprowadzić do ładu. Czasem jednak musimy zadziałać szybko, nie mając sztucznych środków w domu. Szczególnie w przypadku zapchanych rur zależy nam na czasie. Okazuje się, że wystarczy jeden, genialny trik, doskonale znany naszym babciom. Po prostu wsypcie sól do odpływu. Zatkany odpływ brzydko pachnie i uniemożliwia korzystanie ze zlewozmywaka. Najczęściej decydujemy się na oczyszczanie rur środkiem chemicznym, po którego użyciu musimy nawet opuścić pomieszczenie, by nie wdychać oparów. Tymczasem można prościej, taniej, zdrowiej i zdecydowanie ekologicznie.
Zmywanie patelni każdemu z nas kojarzy się z małym koszmarem. Zaschnięte resztki jedzenia, tłuszcz i trudno dostępne miejsca są zmorą każdego perfekcyjnego gospodarza i gospodyni.Na szczęście mamy na to radę. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wytypował popularne płyny do mycia naczyń, a następnie wyłonił te najskuteczniejsze. Najbardziej znana dziesiątka została poddana testom: Ludwik, Fairy, Filip, Help, Pur, Frosch, Lewiatan, Tymek, Kraft i W5.
Zaparzacz do kawy do znakomita alternatywa dla ekspresu – jest tańszy, mniejszy i zajmuje znacznie mniej miejsca. Jeśli więc jesteś posiadaczem małej kuchni, takie rozwiązanie może się okazać dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Zanim jednak dokonasz zakupu, dowiedz się, jak skonstruowane jest to urządzenie, jak należy go używać i jaki jest mechanizm jego działania.
Pizza to ulubione danie nie tylko Włochów, ale całego świata. To proste danie, które wymyślono tak dawno temu, przeżyło wszelkie mody na diety, kuchnie, zmieniające się zwyczaje i tradycje żywieniowe. Wbrew pozorom nie jest najprościej przyrządzić pizzę w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto. Pizza nie wymaga wielu składników, możemy nawet jeść taką typu Marinara, składającą się jedynie z ciasta i sosu pomidorowego. Ponieważ każdy użyty składnik jest wyczuwalny w smaku, bardzo ważne jest, żeby wszystkie produkty był dobrej jakości, a nabiał i warzywa świeże.
Przypalony tłuszcz i osad są przegranymi w walce ze znajdującym się niemal w każdej kuchni octem. Ma dodatkowo niesamowitą funkcję nabłyszczania, dzięki której twoja zastawa będzie wyglądać oszałamiająco. Po dodaniu odrobiny octu do płynu staje się on również bardziej wydajny. To bardzo ekonomiczne podejście, które pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze.
Gąbki do zmywania to stały element wyposażenia naszej kuchni. Nawet jeśli posiadamy zmywarkę, to używamy ich do mycia większych garnków, patelni oraz naczyń, które potrzebują ręcznego czyszczenia.Podczas używania gąbki, ma ona styczność z różnymi powierzchniami, resztkami jedzenia, ludzką skórą i detergentami. Tym samym staje się idealnym miejscem do rozwoju przeróżnych szkodliwych patogenów.Wielu z nas sądzi, że dzięki używaniu płynu do naczyń nasza gąbka się odkazi - nic bardziej mylnego. Sprawę zbadali niemieccy naukowcy, i to, co znaleźli na kuchennych myjkach, nie wygląda dobrze.
Anna Starmach to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Doświadczenie zdobywała w najlepszych restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, która posiada trzy gwiazdki Michelin (bardzo prestiżowe wyróżnienie).Szerszej publiczności mogła zaprezentować się jako jurorka programów MasterChef i MasterChef Junior. Tam też udało się jej zdobyć ogromną popularność i sympatię widzów - gwiazda wykazywała się prawdziwym profesjonalizmem i łagodnością w stosunku do uczestników, czym zdobyła serca Polek i Polaków.Prywatnie Anna Starmach jest zamężna z Piotrem Kuskiem, z którym ma córeczkę Jagnę. Ostatnio gwiazda ogłosiła niezwykle radosną nowinę - spodziewają się z mężem kolejnego dzidziusia!Życie celebrytki wzbudza duże zainteresowanie internautów, szczególnie w kwestii jednego pomieszczenia - jej kuchni! Chyba każdy jest ciekawy, jak wygląda codzienność kulinarna najpopularniejszej kucharki w Polsce.
Ciasto, które rozpływa się w ustach i skradnie serca wszystkich smakoszy, możesz zrobić już w pół godziny! W dodatku nie musisz go piec, ten przepis ma same plusy. Przysmak, który przypomina smakiem snickersa z pewnością podbije twoje serce! Ciasto, które rozpływa się w ustach i skradnie serca wszystkich smakoszy, możesz zrobić już w pół godziny! W dodatku nie musisz go piec, ten przepis ma same plusy. Przysmak, który przypomina smakiem snickersa z pewnością podbije twoje serce! Słodkości bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością i nie ma się czemu dziwić. Są one o wiele mniej pracochłonne, w dodatku podczas ich robienia nie musimy zastanawiać się, czy ciasto, aby na pewno nam wyrośnie, a może ponownie wszystkie nasze starania pójdą na marne i wyjdzie nam nic innego jak piękny zakalec. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmie nam więcej niż 30 minut i z pewnością się uda! Rozpływa się w ustach.
Chyba każdy zna to uczucie, gdy chcąc napić się herbaty lub kawy, trafiamy w naszym kubku na kawałki kamienia. Zdecydowanie psuje to przyjemność z delektowania się ulubionym napojem. Możemy jednak pozbyć się tego problemu za pomocą kilku rzeczy, które znajdują się w każdej kuchni.
Jak to mówią, potrzeba matką wynalazku, niech więc nie zdziwią Cię nasze metody. Jeśli masz pod ręką buta, książkę, wieszak lub pozostałe przedmioty, które opisane są poniżej, nie wahaj się ich użyć. Pamiętaj jednak, aby nie wykonywać całego procederu w pobliżu kanapy czy jasnego obrusu albo dywanu – odrobina napoju może się wylać i pobrudzić ich powierzchnię.
Zmywarka jest urządzeniem niezbędnym w większości domów. Dzięki automatycznemu czyszczeniu naczyń, między innymi poprzez natryskiwanie ich gorącą wodą pod ciśnieniem oraz płukanie i nabłyszczanie, w szybki sposób możemy doprowadzić naszą kuchnię do czystości.W zmywarce możemy umyć zastawę, naczynia żaroodporne, niektóre garnki, sztućce i większość przyborów kuchennych. To, czy dany przedmiot nadaje się do automatycznego czyszczenia, przedstawione jest za pomocą specjalnego symbolu - zazwyczaj jest to rysunek zmywarki albo mały rowek na denku.Nie wszystko jednak możemy umyć za pomocą tego urządzenia. Które przedmioty lepiej umyć ręcznie?
Decyzja o tym, czy Twoja kuchnia będzie otwarta, czy ma pozostać niezależnym pomieszczeniem, jest bardzo istotna, gdy aranżujesz swoje wnętrza i dobierasz do niego meble. To, czy kuchnia będzie połączona z jadalnią lub salonem ma decydujące znaczenie dla utrzymania stylu i doboru wyposażenia. Zanim dokonasz wyboru, poznaj plusy i minusy obydwu rozwiązań.
Najwięcej miejsca w kuchennej zabudowie zajmują z reguły właśnie strefy przechowywania i zapasów. Dzieje się tak nawet gdy nie gromadzimy dużej ilości sprzętów. Jednak każda kuchnia ma swoje prawa – musimy przecież gdzieś składować nasze garnki, patelnie, talerze czy podstawowe produkty żywnościowe, takie jak cukier i mąka. Jak więc optymalnie rozmieścić wszystko, czego potrzebujemy w szafkach?
Wyspa kuchenna zazwyczaj wyznacza granicę pomiędzy strefą kuchenną a wypoczynkową. Oprócz praktycznego dopełnienia tradycyjnej zabudowy, może być także piękną ozdobą naszej dziennej przestrzeni i tworzyć niepowtarzalny charakter kuchni.
To, jaką zmywarkę wybierzesz, zależy od ilości domowników, częstotliwości gotowania oraz ilości miejsca, jakim dysponujemy. Jej pojemność, czyli to, ile kompletów naczyń zmieści się w niej jednorazowo, jest zależna od jej szerokości (45 lub 60 cm). Istnieją także urządzenia kompaktowe, stawiane na blacie i mieszczące niewielką ilość kompletów naczyń.
Część osób decyduje się na stawianie pralki w łazience, jednak równie często, np. z braku miejsca, wiele osób umiejscawia ją w kuchni. Oba rozwiązania mają swoje dobre i gorsze strony. Przeczytaj nasz artykuł i zdecyduj, które ustawienie będzie bardziej komfortowe dla Twojego mieszkania.
Nawet jeśli jesteś właścicielem małej kuchni, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – dzięki kilku prostym rozwiązaniom, jesteś w stanie zarówno optycznie powiększyć swoją kuchnię, jak i zwiększyć jej funkcjonalność. Ma na to wpływ rozłożenie ciągu kuchennego, rodzaj szafek oraz ergonomiczne i sprytne rozwiązania, pozwalające na oszczędność miejsca.
Rosół, jakiego nie znał nikt. Sprawdzamy jak urozmaicić i nadać wyjątkowy smak tej tradycyjnej polskiej potrawie. Zastosuj się do naszych wskazówek, a wszyscy domownicy będą zaskoczeni. Składniki, których potrzebujesz, na pewno znajdują się w Twoim domu. Jednym z nich jest curry. Doskonały rosół odkryty na nowo. To tradycyjne danie może przybrać zupełnie nieoczywisty charakter. Warto po niego sięgać szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem sprzyja różnorakim infekcjom. Dobrze przygotowany rosół potrafi nieźle wspomóc działanie naszego organizmu. Wiedziały o tym już nasze babcie.
Ziemniaki i ich obieranie to najbardziej czasochłonny element przygotowywania obiadu. Często unikamy wręcz tego zdrowego warzywa, bo tak bardzo nie chce nam się ich obierać. Tymczasem istnieje mało znany sposób, który można z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni. Obieranie zajmie ci o wiele mniej czasu niż dotychczas.Ziemniaki są na tyle wartościowe, że nie powinniśmy rezygnować z nich w naszej diecie. Jeśli nie znosisz obierania, poznaj mało znany, a tak genialny sposób na skrócenie tego zajęcia.
Przychodzi weekend, a ciebie po raz kolejny budzi stukot tłuczka do mięsa dochodzący od sąsiadów z góry? To zupełnie zrozumiałe. W końcu kotlety schabowe uznawane są za tradycyjne polskie danie, bez których niedzielny obiad mógłby równie dobrze nie istnieć. Jeśli do tej pory myślałaś, że posiadłaś już całą wiedzę na temat przygotowania tej wykwintnej potrawy… musisz koniecznie zapoznać się z tym jednym trikiem!Kotlety schabowe są bez wątpienia jednym z ulubionych dań Polaków. Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego obiadu ze schabowymi w roli głównej! Co jednak gdyby je odrobinę zmienić? To mała zmiana, a wprowadzi do kuchni trochę świeżości. Niebo w gębie gwarantowane!
Mizeria może być jeszcze smaczniejsza, niż dotychczas! Wystarczy skorzystać z naszych rad i zapoznać się ze sprytnym, starym trikiem. Zapewne znały go nasze babcie, dlatego ich mizeria zawsze jest najlepsza. Co zrobić, aby przy rodzinnym stole wszyscy mogli się zachwycać smakiem? Zapoznaj się z tajemniczą wiedzą, a już nigdy nie zepsujesz tej powszechnie znanej, obiadowej surówki.Mizeria będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych, klasycznych, obiadowych dań – typu młode ziemniaki z koperkiem i mięsem. Często traktowana jest także jako samodzielna przekąska. Mizerię zapewne potrafi zrobić każdy – w końcu przepis na nią jest banalnie prosty. Ale czy aby na pewno nie popełniasz jednego, karygodnego błędu?