Wyszukaj w serwisie
aktualności salon kuchnia łazienka oświetlenie wnętrza ogród i taras porady domowe quizy
DomekIOgrodek.pl > Kuchnia

Kuchnia

sól
22.12.2020 22:22 Genialny trik, który stosowały nasze babcie. Wsyp do zlewu kilka łyżeczek soli, a efekt przekroczy twoje najśmielsze oczekiwania

Dziś mamy tyle środków chemicznych, że wydawałoby się, każdy domowy nieporządek jesteśmy w stanie doprowadzić do ładu. Czasem jednak musimy zadziałać szybko, nie mając sztucznych środków w domu. Szczególnie w przypadku zapchanych rur zależy nam na czasie. Okazuje się, że wystarczy jeden, genialny trik, doskonale znany naszym babciom. Po prostu wsypcie sól do odpływu. Zatkany odpływ brzydko pachnie i uniemożliwia korzystanie ze zlewozmywaka. Najczęściej decydujemy się na oczyszczanie rur środkiem chemicznym, po którego użyciu musimy nawet opuścić pomieszczenie, by nie wdychać oparów. Tymczasem można prościej, taniej, zdrowiej i zdecydowanie ekologicznie.

Najlepszy płyn do zmywania naczyń
22.12.2020 01:00 Najlepszy płyn do mycia naczyń - wyniki ekspertów

Zmywanie patelni każdemu z nas kojarzy się z małym koszmarem. Zaschnięte resztki jedzenia, tłuszcz i trudno dostępne miejsca są zmorą każdego perfekcyjnego gospodarza i gospodyni.Na szczęście mamy na to radę. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów wytypował popularne płyny do mycia naczyń, a następnie wyłonił te najskuteczniejsze. Najbardziej znana dziesiątka została poddana testom: Ludwik, Fairy, Filip, Help, Pur, Frosch, Lewiatan, Tymek, Kraft i W5.

Zaparzacz do kawy
20.12.2020 01:00 Alternatywa dla ekspresu – zaparzacz do kawy

Zaparzacz do kawy do znakomita alternatywa dla ekspresu – jest tańszy, mniejszy i zajmuje znacznie mniej miejsca. Jeśli więc jesteś posiadaczem małej kuchni, takie rozwiązanie może się okazać dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Zanim jednak dokonasz zakupu, dowiedz się, jak skonstruowane jest to urządzenie, jak należy go używać i jaki jest mechanizm jego działania.

pizza
16.12.2020 23:20 Przepis na domową pizzę. Trik na genialne ciasto, smak jak z najlepszej włoskiej pizzerii

Pizza to ulubione danie nie tylko Włochów, ale całego świata. To proste danie, które wymyślono tak dawno temu, przeżyło wszelkie mody na diety, kuchnie, zmieniające się zwyczaje i tradycje żywieniowe. Wbrew pozorom nie jest najprościej przyrządzić pizzę w domowym zaciszu. Podpowiadamy, jak zrobić najlepsze ciasto. Pizza nie wymaga wielu składników, możemy nawet jeść taką typu Marinara, składającą się jedynie z ciasta i sosu pomidorowego. Ponieważ każdy użyty składnik jest wyczuwalny w smaku, bardzo ważne jest, żeby wszystkie produkty był dobrej jakości, a nabiał i warzywa świeże.

Zlew z gąbeczką
15.12.2020 01:00 Trik z płynem do zmywania naczyń

Przypalony tłuszcz i osad są przegranymi w walce ze znajdującym się niemal w każdej kuchni octem. Ma dodatkowo niesamowitą funkcję nabłyszczania, dzięki której twoja zastawa będzie wyglądać oszałamiająco. Po dodaniu odrobiny octu do płynu staje się on również bardziej wydajny. To bardzo ekonomiczne podejście, które pozwoli ci zaoszczędzić pieniądze.

Gąbka
07.12.2020 01:00 Gąbki do zmywania naczyń mogą być niebezpieczne

Gąbki do zmywania to stały element wyposażenia naszej kuchni. Nawet jeśli posiadamy zmywarkę, to używamy ich do mycia większych garnków, patelni oraz naczyń, które potrzebują ręcznego czyszczenia.Podczas używania gąbki, ma ona styczność z różnymi powierzchniami, resztkami jedzenia, ludzką skórą i detergentami. Tym samym staje się idealnym miejscem do rozwoju przeróżnych szkodliwych patogenów.Wielu z nas sądzi, że dzięki używaniu płynu do naczyń nasza gąbka się odkazi - nic bardziej mylnego. Sprawę zbadali niemieccy naukowcy, i to, co znaleźli na kuchennych myjkach, nie wygląda dobrze.

Anna Starmach
04.12.2020 01:00 Anna Starmach pokazała, jak wygląda jej kuchnia

Anna Starmach to prawdziwy autorytet w kwestii gotowania. Doświadczenie zdobywała w najlepszych restauracjach, m.in. we francuskiej Lameloise, która posiada trzy gwiazdki Michelin (bardzo prestiżowe wyróżnienie).Szerszej publiczności mogła zaprezentować się jako jurorka programów MasterChef i MasterChef Junior. Tam też udało się jej zdobyć ogromną popularność i sympatię widzów - gwiazda wykazywała się prawdziwym profesjonalizmem i łagodnością w stosunku do uczestników, czym zdobyła serca Polek i Polaków.Prywatnie Anna Starmach jest zamężna z Piotrem Kuskiem, z którym ma córeczkę Jagnę. Ostatnio gwiazda ogłosiła niezwykle radosną nowinę - spodziewają się z mężem kolejnego dzidziusia!Życie celebrytki wzbudza duże zainteresowanie internautów, szczególnie w kwestii jednego pomieszczenia - jej kuchni! Chyba każdy jest ciekawy, jak wygląda codzienność kulinarna najpopularniejszej kucharki w Polsce.

ciasto
28.11.2020 23:14 W pół godziny przyrządzisz ciasto lepsze niż ze sklepu. Nie trzeba go piec i rozpływa się w ustach

Ciasto, które rozpływa się w ustach i skradnie serca wszystkich smakoszy, możesz zrobić już w pół godziny! W dodatku nie musisz go piec, ten przepis ma same plusy. Przysmak, który przypomina smakiem snickersa z pewnością podbije twoje serce! Ciasto, które rozpływa się w ustach i skradnie serca wszystkich smakoszy, możesz zrobić już w pół godziny! W dodatku nie musisz go piec, ten przepis ma same plusy. Przysmak, który przypomina smakiem snickersa z pewnością podbije twoje serce! Słodkości bez pieczenia cieszą się coraz większą popularnością i nie ma się czemu dziwić. Są one o wiele mniej pracochłonne, w dodatku podczas ich robienia nie musimy zastanawiać się, czy ciasto, aby na pewno nam wyrośnie, a może ponownie wszystkie nasze starania pójdą na marne i wyjdzie nam nic innego jak piękny zakalec. Przygotowanie tego smakołyku nie zajmie nam więcej niż 30 minut i z pewnością się uda! Rozpływa się w ustach.

Oczyszczenie czajnika z kamienia
24.11.2020 01:00 Domowe sposoby na pozbycie się kamienia z czajnika

Chyba każdy zna to uczucie, gdy chcąc napić się herbaty lub kawy, trafiamy w naszym kubku na kawałki kamienia. Zdecydowanie psuje to przyjemność z delektowania się ulubionym napojem. Możemy jednak pozbyć się tego problemu za pomocą kilku rzeczy, które znajdują się w każdej kuchni.

Wino możemy otworzyć butem
24.11.2020 01:00 Jak otworzyć butelkę wina, gdy nie masz w domu korkociągu?

Jak to mówią, potrzeba matką wynalazku, niech więc nie zdziwią Cię nasze metody. Jeśli masz pod ręką buta, książkę, wieszak lub pozostałe przedmioty, które opisane są poniżej, nie wahaj się ich użyć. Pamiętaj jednak, aby nie wykonywać całego procederu w pobliżu kanapy czy jasnego obrusu albo dywanu – odrobina napoju może się wylać i pobrudzić ich powierzchnię.

pjimage-12-1606148417
23.11.2020 01:00 Przedmioty, których absolutnie nie możesz myć w zmywarce

Zmywarka jest urządzeniem niezbędnym w większości domów. Dzięki automatycznemu czyszczeniu naczyń, między innymi poprzez natryskiwanie ich gorącą wodą pod ciśnieniem oraz płukanie i nabłyszczanie, w szybki sposób możemy doprowadzić naszą kuchnię do czystości.W zmywarce możemy umyć zastawę, naczynia żaroodporne, niektóre garnki, sztućce i większość przyborów kuchennych. To, czy dany przedmiot nadaje się do automatycznego czyszczenia, przedstawione jest za pomocą specjalnego symbolu - zazwyczaj jest to rysunek zmywarki albo mały rowek na denku.Nie wszystko jednak możemy umyć za pomocą tego urządzenia. Które przedmioty lepiej umyć ręcznie?

Przechowywanie w kuchni
20.11.2020 01:00 Jak zorganizować strefę przechowywania w kuchni?

Najwięcej miejsca w kuchennej zabudowie zajmują z reguły właśnie strefy przechowywania i zapasów. Dzieje się tak nawet gdy nie gromadzimy dużej ilości sprzętów. Jednak każda kuchnia ma swoje prawa – musimy przecież gdzieś składować nasze garnki, patelnie, talerze czy podstawowe produkty żywnościowe, takie jak cukier i mąka. Jak więc optymalnie rozmieścić wszystko, czego potrzebujemy w szafkach?

Pralka w kuchni czy w łazience?
20.11.2020 01:00 Pralka w łazience czy w kuchni?

Część osób decyduje się na stawianie pralki w łazience, jednak równie często, np. z braku miejsca, wiele osób umiejscawia ją w kuchni. Oba rozwiązania mają swoje dobre i gorsze strony. Przeczytaj nasz artykuł i zdecyduj, które ustawienie będzie bardziej komfortowe dla Twojego mieszkania.

Kuchnia w domu
20.11.2020 01:00 Kuchnia otwarta czy zamknięta – jaką opcję wybrać?

Decyzja o tym, czy Twoja kuchnia będzie otwarta, czy ma pozostać niezależnym pomieszczeniem, jest bardzo istotna, gdy aranżujesz swoje wnętrza i dobierasz do niego meble. To, czy kuchnia będzie połączona z jadalnią lub salonem ma decydujące znaczenie dla utrzymania stylu i doboru wyposażenia. Zanim dokonasz wyboru, poznaj plusy i minusy obydwu rozwiązań.

Wyspa kuchenna
20.11.2020 01:00 Wyspa kuchenna – co musisz o niej wiedzieć?

Wyspa kuchenna zazwyczaj wyznacza granicę pomiędzy strefą kuchenną a wypoczynkową. Oprócz praktycznego dopełnienia tradycyjnej zabudowy, może być także piękną ozdobą naszej dziennej przestrzeni i tworzyć niepowtarzalny charakter kuchni.

Zmywarka
20.11.2020 01:00 Wszystko na temat zmywarek

To, jaką zmywarkę wybierzesz, zależy od ilości domowników, częstotliwości gotowania oraz ilości miejsca, jakim dysponujemy. Jej pojemność, czyli to, ile kompletów naczyń zmieści się w niej jednorazowo, jest zależna od jej szerokości (45 lub 60 cm). Istnieją także urządzenia kompaktowe, stawiane na blacie i mieszczące niewielką ilość kompletów naczyń.

Mała kuchnia
20.11.2020 01:00 Jak sprytnie urządzić małą kuchnię w bloku?

Nawet jeśli jesteś właścicielem małej kuchni, to mamy dla Ciebie dobrą wiadomość – dzięki kilku prostym rozwiązaniom, jesteś w stanie zarówno optycznie powiększyć swoją kuchnię, jak i zwiększyć jej funkcjonalność. Ma na to wpływ rozłożenie ciągu kuchennego, rodzaj szafek oraz ergonomiczne i sprytne rozwiązania, pozwalające na oszczędność miejsca.

rosół
14.11.2020 22:32 Przepis na rosół, jakiego nie znał nikt. Na koniec trzeba wlać jeden sekretny składnik

Rosół, jakiego nie znał nikt. Sprawdzamy jak urozmaicić i nadać wyjątkowy smak tej tradycyjnej polskiej potrawie. Zastosuj się do naszych wskazówek, a wszyscy domownicy będą zaskoczeni. Składniki, których potrzebujesz, na pewno znajdują się w Twoim domu. Jednym z nich jest curry. Doskonały rosół odkryty na nowo. To tradycyjne danie może przybrać zupełnie nieoczywisty charakter. Warto po niego sięgać szczególnie teraz, gdy pogoda za oknem sprzyja różnorakim infekcjom. Dobrze przygotowany rosół potrafi nieźle wspomóc działanie naszego organizmu. Wiedziały o tym już nasze babcie.

ziemniaki
07.09.2020 00:30 Ziemniaki obierzesz w kilka sekund. Mało kto zna genialny, prosty w wykonaniu trik

Ziemniaki i ich obieranie to najbardziej czasochłonny element przygotowywania obiadu. Często unikamy wręcz tego zdrowego warzywa, bo tak bardzo nie chce nam się ich obierać. Tymczasem istnieje mało znany sposób, który można z powodzeniem wykorzystać w swojej kuchni. Obieranie zajmie ci o wiele mniej czasu niż dotychczas.Ziemniaki są na tyle wartościowe, że nie powinniśmy rezygnować z nich w naszej diecie. Jeśli nie znosisz obierania, poznaj mało znany, a tak genialny sposób na skrócenie tego zajęcia.

Kotlety schabowe
08.08.2020 20:23 Świetny trik na tradycyjne schabowe. Nieduża zmiana, a rozpływają się w ustach

Przychodzi weekend, a ciebie po raz kolejny budzi stukot tłuczka do mięsa dochodzący od sąsiadów z góry? To zupełnie zrozumiałe. W końcu kotlety schabowe uznawane są za tradycyjne polskie danie, bez których niedzielny obiad mógłby równie dobrze nie istnieć. Jeśli do tej pory myślałaś, że posiadłaś już całą wiedzę na temat przygotowania tej wykwintnej potrawy… musisz koniecznie zapoznać się z tym jednym trikiem!Kotlety schabowe są bez wątpienia jednym z ulubionych dań Polaków. Wielu z nas wprost nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tradycyjnego obiadu ze schabowymi w roli głównej! Co jednak gdyby je odrobinę zmienić? To mała zmiana, a wprowadzi do kuchni trochę świeżości. Niebo w gębie gwarantowane!

mizeria
15.06.2020 15:37 Prawie każdy popełnia jeden karygodny błąd przy robieniu mizerii. Wystarczy zapamiętać trik naszych babć, uda się za każdym razem

Mizeria może być jeszcze smaczniejsza, niż dotychczas! Wystarczy skorzystać z naszych rad i zapoznać się ze sprytnym, starym trikiem. Zapewne znały go nasze babcie, dlatego ich mizeria zawsze jest najlepsza. Co zrobić, aby przy rodzinnym stole wszyscy mogli się zachwycać smakiem? Zapoznaj się z tajemniczą wiedzą, a już nigdy nie zepsujesz tej powszechnie znanej, obiadowej surówki.Mizeria będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych, klasycznych, obiadowych dań – typu młode ziemniaki z koperkiem i mięsem. Często traktowana jest także jako samodzielna przekąska. Mizerię zapewne potrafi zrobić każdy – w końcu przepis na nią jest banalnie prosty. Ale czy aby na pewno nie popełniasz jednego, karygodnego błędu?

Kurczak
29.04.2020 13:42 Myjesz kurczaka przed gotowaniem? Nigdy tego nie rób, FDA ostrzega. Możesz się zatruć

Prawdopodobnie nikogo nie zdziwi stwierdzenie, że kurczak jest jednym z tych mięs, po które Polacy sięgają najchętniej. Jego uniwersalny i delikatny smak przyczynia się do tego, że w kuchni możemy wyczarować z niego prawdziwe cuda. Niestety, stosując ten produkt w sposób nieostrożny, niezwykle łatwo o problemy zdrowotne i rewolucje żołądkowe. Wystarczy jeden nieuważny ruch i katastrofa gwarantowana.Kurczak, wbrew powszechnej opinii nie powinien być myty tuż przed przyrządzeniem. FDA, czyli Amerykańska Agencja Żywności i Leków swoim najnowszym doniesieniem wywołała ogólne poruszenie. Zastanawiałaś się kiedykolwiek czy myć kurczaka przed gotowaniem? Jeśli problemy zdrowotne i zatrucie nie stanowią dla ciebie żadnego problemu – jak najbardziej. FDA doniosło o kontrowersyjnych skutkach mycia mięsa z kurczaka.

gołąbki
12.04.2020 18:55 Masz ochotę na gołąbki? Szybki sposób, jakiego jeszcze nie widziałeś. Rewelacja

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów, jednak to przepis znanego z programu MasterChef, Tomasza Strzelczyka podbija serca fanatyków tego dania. Nic dziwnego! Jest niezwykle szybki i zapewnia rewelacyjny smak potrawy. Gołąbki przywędrowały do polskich kuchni w XIX wieku i od tego czasu świecą swój kulinarny triumf. Słynna potrawa z kaszy i siekanego mięsa, zawijana w liście kapusty zdążyła przybrać dziesiątki odmian, a tradycyjne składniki możemy zamienić na co tylko nam się podoba, zmieniając również sposób ich podania. Słyszałaś kiedyś o przekładanych gołąbkach? Dzięki temu sposobowi zaoszczędzimy mnóstwo czasu! TVN: Uczestniczka „Hotelu Paradise” przeszła szereg operacji plastycznych zanim stała się sławna. Ujawniła prawdę 16-latek nie miał żadnych szans, dwie osoby walczą w szpitalu. Porażające wiadomości z polskiej miejscowości GIS wycofuje popularny serek ze sprzedaży. Może być bardzo groźny dla zdrowia Składniki na gołąbki:Przepis na gołąbki według Tomasza Strzelczyka, twórcy OddaszFartucha, to nie tylko szybki sposób na uwielbiane danie. Dzięki niemu nasze gołąbki zyskają niezwykłe walory smakowe, ale i estetyczne. Czego będziemy potrzebować do ich zrobienia?Przekładane gołąbkiPrzepis na gołąbki 1 średnia kapusta włoska 500 g mięsa mielonego wieprzowego 500 g mięsa mielonego wołowego 250 g ugotowanego ryżu duża garść suszonych grzybów średnia cebula ząbek czosnku duża garść płatków owsianych namoczonych w mleku 150 g pomidorów z puszki łyżka soli łyżka pieprzu czarnego 2 jajka Jeżeli już mamy wszystkie składniki, pora brać się za nasze smaczne i szybkie, przekładane gołąbki. Zdejmujemy kilka liści z kapusty i wrzucamy je na 10 minut do garnka z gotującą się wodą. Po upływie wyznaczonego czasu przekładamy liście na talerz. Przygotowujemy suszone grzyby i gotujemy je przez godzinę. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną cebulę, aż się zeszkli. Dorzucamy do niej pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy przez minutę i zdejmujemy z ognia. W dużej misce mieszamy dwa rodzaje mięsa, dodajemy do nich ugotowany wcześniej ryż, zeszkloną cebulkę, namoczone w mleku płatki owsiane i pokrojone, ugotowane suszone grzyby. Do wszystkiego dorzucamy pomidory z puszki oraz wbijamy dwa jajka. Farsz doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wyrabiamy rękoma. Na spodzie żaroodpornego naczynia wykładamy liście kapusty, rozprowadzamy na nim cienką warstwę mięsa. Następnie układamy na niej kolejne liście tak, by pokryły ścianki naczynia. Powtarzamy czynność, a ostatnią warstwę zakrywamy liściem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wstawiamy do niego nasze przekładane gołąbki. Pieczemy przez godzinę. Jak zrobić przekładane gołąbki? Przekładane gołąbki zrobimy w bardzo szybki i łatwy sposób, wystarczy jedynie trzymać się przepisu Tomasza Strzelczyka. Na początek przygotujmy sobie najpotrzebniejsze naczynia: garnek, patelnię, dużą miskę i naczynie żaroodporne. Teraz już możemy wziąć się za gotowanie, a więc…

pierogi
09.04.2020 10:31 Prawdziwa rewolucja w pierogach, jeden dodatek sprawia, że są obłędne. W życiu nie zgadniesz, jaki

Farsz na pierogi zrobimy z: Rewolucja w pierogach! Jeden składnik zmienia wszystko!i… 200 g młodych listków pokrzywy! Tak, dobrze widzicie. Pokrzywa to pełna cennych składników roślina, która znakomicie sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek czy pierogów. Dodatkowo pokrzywa jest bogatym źródłem witamin A, C oraz E jak również B1, B2, B3 i B5, a także zawiera składniki mineralne, jak wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, selen oraz cynk. Pierogi z kapustą, mięsem, białym serem czy też ruskie, to klasyka polskiej kuchni. Przygotowując potrawy, lubisz jednak popuścić wodze fantazji? Jeżeli tak, ten rewolucyjny przepis na stałe zagości w twoim domu. Ten jeden dodatek nada im prawdziwie obłędny smak. Pierogi to jedno z ulubionych polskich dań, które zyskało międzynarodową sławę. Ich zdecydowaną przewagą jest fakt, że możemy serwować je, z czym tylko dusza zapragnie i podawać według własnych upodobań – na słodko, lub słono. Co, jednak kiedy znudziły nam się ich bardziej lub mniej odsłony? Ten przepis nie tylko zaskoczy miłośników tego dania, ale i skradnie ich serca. Cała tajemnica, to sekretny składnik X. Przepis na pierogi Sekret idealnych pierogów tkwi odpowiednim farszu i pysznym cieście. W tym drugim przypadku niezwykle ważna jest jego konsystencja. Przepis na ciasto na pierogi: około 300 g mąki, niepełną szklankę wody, jajko, 10 g oleju. Kiedy mamy już wszystkie składniki, zagniatamy je, aby uzyskać sprężystą konsystencję. Pamiętajmy, by wodę dolewać stopniowo. Idealne ciasto na pierogi nie powinno być zbyt luźne. Kiedy już nasze ciasto uzyskało odpowiednią konsystencję, wałkujemy je, a szklanką wykrawamy krążki. Teraz pozostało nam tylko nałożyć na nie porcję farszu, z sekretnym składnikiem X, który sprawi, że nasze danie otrzyma swoistą gwiazdkę Michelin od domowników czy gości, a przecież to właśnie ta jest dla nas najcenniejsza. Z czego zrobimy niepowtarzalny farsz? Będziecie zaskoczone. 200 g sera feta, małej cebulki, 2 ząbków czosnku, 2-3 łyżek masła klarowanego, pieprzu do smaku Przyłapali Agatę Dudę i zrobili jej kompromitujące zdjęcia. Wielka burza, wielu jej nie wybaczy Żona Roberta Janowskiego jest zrozpaczona. Zamieściła w sieci porażający apel Nowa propozycja Komisji Europejskiej ws. zamknięcia granic UE. Polska zamknięta na dłużej?

jajka
04.04.2020 17:35 Nie musisz wyrzucać jajek po terminie ważności. Mamy prosty trik na sprawdzenie ich świeżości

Jajka nie psują się tak szybko. Termin ważności wcale nie wyznacza ich świeżości. Dlatego warto zastosować prosty trik, który szybko podpowie nam czy możemy spokojnie dalej używać ich do gotowania.Jajka to produkt, którego używamy w wielu daniach. Dlatego najczęściej kupujemy ich spore ilości. Czasem nie uda nam się zużyć wszystkich na czas. Czy to oznacza, że jajka po terminie ważności trzeba wyrzucić? Niekoniecznie. Zanim zmarnujemy jedzenie, powinniśmy sprawdzić, czy aby na pewno jest zepsute. Prosty i szybki trik jasno określi czy jaja nadają się jeszcze do zjedzenia.

tata
31.03.2020 12:59 Niemal wszyscy popełniają 1 błąd przy robieniu naleśników. Ważny szczegół, o którym wielu zapomina

Naleśniki uchodzą za jedno z najprostszych dań. Istnieje jednak jeden błąd, który popełniają niemal wszyscy przyrządzając to danie. Dowiedz się jak postępować, by twoje ciasto naleśnikowe było idealne!Naleśniki to danie uwielbiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Mogą być przygotowywane w wersji wytrawnej i słodkiej – wariacji smakowych, jakie można wymyślić z użyciem z tych niepozornych placków jest nieskończenie wiele. Zdradzamy w czym tkwi sekret idealnego ciasta na naleśniki! Najpierw jednak warto przypomnieć sobie przepis.

piekarnik
30.03.2020 12:13 Włóż tabletkę do zmywarki do piekarnika i poczekaj na efekt. Trik sprawi, że zaniemówisz z wrażenia

Piekarnik w kuchni jest niezbędny. Odgrzewamy w nim jedzenie, pieczemy dania, robimy szybkie grzanki na śniadanie. Nie wyobrażamy sobie życia bez niego. Niestety oprócz przyjemności, piekarnik może sprawić nam wiele kłopotów. Wypróbuj trik z tabletką do zmywarki. Będziesz zaskoczona.Piekarnik wymaga mnóstwo uwagi i dbania o niego. Niestety, zazwyczaj przygotowujemy jedzenie, wyłączamy i nie poświęcamy mu dużo uwagi. Tabletka do zmywarki zrobi to za nas.

przepis
27.03.2020 15:53 Pamiętacie ten przysmak? Od razu przypominają się podwieczorki u babci

Blok czekoladowy to przysmak wielu znany z dzieciństwa. Wystarczyło mleko w proszku, herbatniki, kakao, odrobina masła, cukru i mleka i cała rodzina mogła zajadać się domowymi słodkościami! Przepisy na blok krążą po internecie po dziś dzień, a każdy chce jak najdokładniej odwzorować smak dzieciństwa. Ciężko się dziwić – był naprawdę niepowtarzalny!Przepis na ten przysmak rodem z PRL-u przechodzi z pokolenia na pokolenie! Mowa oczywiście o bloku czekoladowym – to prawdziwy rarytas. Przygotowywany przez nasze mamy i babcie był najbardziej wyczekiwanym punktem każdego rodzinnego obiadu. Choć słodycze były drogie, babcie doskonale wiedziały, jak rozpieszczać wnuczki!