Joanna Opozda jest aktorką filmową i telewizyjną. W zeszłym roku było głośno o jej rozstaniu z Antkiem Królikowskim. Od tego czasu sporo się zmieniło w jej życiu. Jak wygląda dom Joanny Opozdy?Joanna Opozda korzysta z życia, od kiedy zakończył się jej związek. Wnętrzem swojego domu chwali się na Instagramie. Pokażemy, jak mieszka.
Jest coraz chłodniej, a większość z nas już zebrała soczyste jabłka z ogrodu. Teraz musimy przygotować odpowiednie warunki, żeby owoce jak najdłużej przetrwały. W jaki sposób to zrobić?Prawidłowe przechowywanie jabłek jest niezwykle ważne, jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem również w zimę. Jakie pomieszczenie najlepiej się do tego nadaje?
Kuchenki elektryczne i indukcyjne cieszą się sporym zainteresowaniem, jednak nadal wiele osób wybiera kuchenki gazowe. Dla wszystkich tych, którzy korzystają właśnie z nich, mamy złą wiadomość, już niedługo mogą być zakazane.Zwolennicy kuchenek gazowych często mówią, że gotuje się na nich inaczej, niż na indukcji. Mimo wszystko sporo osób od nich odchodzi. Czy naprawdę zostaną zakazane?
Jesień zagościła w naszym kraju na dobre. Zdecydowanie pogoda w październiku nas nie rozpieszcza. Częste, nagłe zmiany temperatur sprawiają, że trudno utrzymać dobre samopoczucie i nie złapać przeziębienia.Jesień to także początek sezonu grypowego. Zamiast jednak zastanawiać się, kiedy pokona nas przeziębienie, warto zadbać o swoją odporność odpowiednio wcześniej. W tym artykule przedstawię wam zdrowotny syrop, dzięki któremu żadna grypa nie będzie wam straszna.
Chłodne i deszczowe jesienne dni sprawiają, że mamy ochotę zaszyć się pod kołdrą z kubkiem herbaty. Jednak jeśli nieodpowiednio parzymy herbatę, możemy bardzo sobie zaszkodzić. Jeden dodatek w połączeniu z liśćmi herbaty może prowadzić do poważnych konsekwencji.W sklepach znajdziemy różne rodzaje herbat. Możemy cieszyć się smakiem gorącego naparu z owoców, herbatą zieloną lub czarną. Tę ostatnią często pijemy z dodatkiem soku z cytryny. Jeśli zaparzymy ją w nieprawidłowy sposób, może się to dla nas źle skończyć.
Korzystacie ze zmywarek, czy jesteście zwolennikami mycia ręcznego? Niewątpliwie każda z metod zmywania naczyń ma swoje plusy i minusy. Jak się okazuje, o każdej z nich należy także sporo wiedzieć.W tym artykule zajmiemy się zmywaniem naczyń w zmywarce. Czy wiedzieliście, że płukanie naczyń przed włożeniem ich do zmywarki kompletnie nie ma sensu? Jeśli nie, to nic dziwnego. Nikt o tym nie mówi.
Nazywany „cytryną północy" rokitnik ma niezwykłe właściwości. Zawiera 190 substancji odżywczych i wykorzystywany jest w kosmetyce. Z jego dobrodziejstw możemy skorzystać także w kuchni.Rokitnik ma 10 razy więcej witaminy C niż znana i uwielbiana przez wszystkich cytryna. To czyni owoc idealną opcją na zimę. Rośnie w Polsce, a ja robię z niego sok, który świetnie sprawdzi się na odporność.
Mamy jesień, a to oznacza zmianę pogody. Robi się coraz chłodniej, a wiele osób ma już za sobą pierwsze przeziębienie. Kiedy czujemy się gorzej, możemy sięgnąć nie tylko po leki z apteki. Świetnie sprawdzi się herbata na odporność.O wzmocnienie odporności możemy zadbać na wiele sposobów. Przede wszystkim możemy pomyśleć o suplementacji. Idealnie w tym czasie sprawdzi się herbata z typowo jesiennym dodatkiem.
W czasie sprzątania wykorzystujemy naprawdę różne detergenty. Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań i nie lubię mieć szafki pełnej produktów do sprzątania. Dlatego, kiedy usłyszałam o tym triku, musiałam go przetestować.Staram się ograniczyć ilość detergentów lub korzystać z domowych środków czystości. Jednak nie wyobrażam sobie sprzątania bez płynu do mycia naczyń. Co w nim takiego niezwykłego? Jest naprawdę wszechstronny. Podpowiem, jak wykorzystać go w nietypowy sposób.
Ma niezwykłe właściwości i szereg zastosowań nie tylko w kuchni. Chociaż to właśnie do gotowania najczęściej go wykorzystujemy. Jest doskonałym dodatkiem do sałatek, ale świetnie sprawdzi się też w łazience. Jak wykorzystać olej lniany?Olej lniany zyskał na popularności i w sklepach pojawia się coraz więcej kosmetyków, które go zawierają. Możemy stosować go również w czystej postaci. Podpowiemy, jak go używać.
Poranek bez ciepłej kawy ciężko sobie wyobrazić. Ten napój jest punktem obowiązkowym dnia dla wielu z nas. Sam napar jest naprawdę zdrowy, jednak bez pewnego dodatku, który może prowadzić do konsekwencji zdrowotnych.Najzdrowsza jest zwykła czarna kawa bez żadnych dodatków. Właśnie taką najlepiej pić, jednak sporo osób za czystą formą naparu nie przepada. Wzbogacamy ją, żeby złagodzić jej smak. Z jakiego dodatku lepiej zrezygnować?
Insekty w domu są prawdziwym utrapieniem. Kiedy raz się pojawią, często długo walczymy, żeby skutecznie się ich pozbyć. Preparaty owadobójcze sporo kosztują, a na dodatek są niebezpieczne. W jaki sposób przepędzić mrówki z domu?Preparaty dostępne w sklepach przeciwko mrówkom nie są najlepszym rozwiązaniem. Nie radzimy ich stosować, kiedy w domu są dzieci lub zwierzęta domowe. Mogą zainteresować się trutką. Co w takie sytuacji możemy zrobić?
W czasie gotowania niezbędnym elementem często staje się pokrywka. Bez niej dłużej musielibyśmy czekać, aż woda się zagotuje, a niektóre potrawy w ogóle by się nie udały. Jednak gdzie najlepiej odłożyć pokrywkę, kiedy chcemy zmieszać potrawę?Wiele osób nie wie, że garnki mają specjalną funkcję, dzięki której gotowanie staje się dużo prostsze. Ułatwia to również utrzymanie porządku w kuchni. Sprawdź, czy u ciebie ten trik też się sprawdzi.
Pasteryzowanie słoików to jeden z najważniejszych kroków podczas przygotowywania przetworów. W procesie pasteryzacji dochodzi do reakcji chemicznych, które pozwalają na przetrzymywanie przetworów znacznie dłużej w spiżarni.Zapewne nie raz widzieliście, jak przebiega pasteryzacja słoików. Zwykle wkładamy je do garnka z wodą, czy piekarnika, po czym podgrzewamy do odpowiednio wysokiej temperatury. Czy jednak znacie inne metody na to, jak przeprowadzić proces pasteryzacji? W tym artykule Wam je zdradzimy.
Jak pozbyć się kamienia z czajnika? To pytanie, które zadaje sobie każdy jego posiadacz. Teoretycznie wystarczy filtrować wodę przed zagotowaniem, ale czy zawsze o tym pamiętamy? Z pewnością nie.Niestety, im twardszą wodę mamy w kranie, tym więcej kamienia osadza się na ściankach naszego czajnika. Co możemy z tym zrobić? W tym artykule zobrazujemy Wam, jak pozbyć się kamienia z czajnika.
Gotowanie jajek to z pozoru jedna z najprostszych czynności w kuchni. Podobnie jak zrobienie jajecznicy czy podgrzanie parówek ugotowanie jajek powinno udać się każdemu. Nic bardziej mylnego. Z gotowaniem jajek wiążą się co najmniej dwie niespodzianki, które mogą nas zaskoczyć.Przepis na gotowanie jajek jest prosty. Jednak jak uniknąć zajmujących czas czynności związanych z obieraniem skorupek? Polecam przetestować sposób mojej babci, który znacząco przyspieszy cały proces.
Muszki owocówki to uciążliwy przeciwnik, który szczególnie daje się we znaki latem i jesienią. Muszki owocówki najbardziej lubią siadać na dojrzałych owocach i warzywach w naszych kuchniach. Jednak uwielbiają też wysypiska śmieci czy pojemniki na odpady, więc ich obecność w naszym domu nie należy do przyjemnych widoków.Aby pozbyć się muszek owocówek, niekoniecznie musimy sięgać po chemiczne środki. Wręcz przeciwnie. Domowe sposoby będą skuteczne i zaskakująco proste.
Gąbki do naczyń wydają się podstawowym akcesorium kuchennym. Wyobrażacie sobie zmywać naczynia bez nich? Tymczasem to właśnie one są siedliskiem licznych bakterii. Przypomnijcie sobie, kiedy ostatnio je wymienialiście.Teoretycznie należy robić to, co trzy dni, ale bądźmy szczerzy, wyrzucamy je dopiero wtedy, gdy naprawdę się zużyją. Jeśli nagminnie z nich korzystacie, koniecznie zapoznajcie się z tym, jakie mikroorganizmy na nich żerują. Szybko możecie dojść do wniosku, że korzystanie z nich wcale nie jest tak higieniczne.
Piękne i czyste plamy nie muszą cieszyć nas tylko przez chwilę zaraz po malowaniu. Brud możemy usunąć, wystarczy wiedzieć, jak to zrobić. Za najtrudniejsze zabrudzenia uznawane są tłuste plamy. Jak sobie z nimi poradzić?Tłuste plamy mogą powstać przy gotowaniu. Czasem ściany zachlapiemy kosmetykiem lub ubrudzimy tłustymi pałacami. Nie musimy używać mocnych środków. Dobrze działają naturalne preparaty.
W naszych domach jest mnóstwo zapachów. Jedne są przyjemne dla naszego nosa, kiedy innych chcielibyśmy się pozbyć. Co zrobić, żeby z kosza na śmieci nie śmierdziało i żeby zapach nie rozprzestrzeniał się po całej szafce pod zlewem?Wystarczy wykorzystać produkt, który kupimy za grosze w każdym markecie. Produkt ten pomoże również w pozbyciu się kilku innych problemów, między innymi w pozbyciu się przykrego zapachu stęchlizny. W twoim domu będzie pachnieć świeżością.
Silikonowe foremki bardzo ułatwiają mi pracę w kuchni. Sprawdzają się do pieczenia babeczek, ale nie tylko. Korzystam z nich na co dzień, od kiedy dowiedziałam się, jak sprawnie można je wyczyścić.Silikonowe foremki są dużo lepszym rozwiązaniem niż jednorazowe papilotki. Są bardziej ekologiczne i mogą służyć przez lata. Jednak co robić, kiedy pojawią się na nich przypalenia? Podpowiem, jak ja sobie z nimi radzę.
Tę wyjątkową roślinę część z nas już ma w domu. Niektórzy znają i korzystają z jej właściwości. Inni nie mają pojęcia, co w niej takiego niezwykłego. Aloes może uratować nas w wielu przypadkach. Co takiego ma w sobie ta roślina?Aloes możemy hodować w domu. Pięknie się prezentuje, nie ma dużych wymagań. Natomiast w jego miąższu znajduje się 270 składników aktywnych biologicznie. Warto to wykorzystać. Poniżej zdradzamy więcej.
Lato i jesień to czas, w którym możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami. Chętnie decydujemy się też na przygotowanie przetworów, które będą przypominać o ciepłych miesiącach w zimie. Jednak jest kilka ważnych zasad, o których musimy pamiętać.Źle przygotowane przetwory na zimę mogą nie przetrwać w spiżarni. Czasem mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, czy przestrzegasz wszystkich zasad.
Przyzwyczajenia z rodzinnego domu nie zawsze są dobre. Nieodpowiednie przechowywanie produktów w lodówce może wpłynąć na ich jakość, ale nie tylko. Co zrobić, żeby masło nie było twarde po wyjęciu z lodówki?Nowoczesne lodówki inaczej chłodzą, a nawet mają systemy odprowadzania wilgoci na zewnątrz. Na której półce przechowywać masło? Podpowiemy, jak przygotować produkty i w jakich miejscach je układać.
Usuwanie uporczywych plam ze stołu, czyszczenie śladów po mazakach, czyszczenie fug. Każdy zna te problemy. Szukamy różnych rozwiązań, aby ułatwić sobie sprzątanie i aby przynosiło ono odpowiedni skutek.Czasem skuteczne okazują się najprostsze domowe sposoby, czasem trzeba sięgnąć po produkty przeznaczone do konkretnego zabrudzenia. Warto też zaopatrzyć się w przedmiot uniwersalny, a do takich z pewnością należy tzw. magiczna gąbka.
W tym roku sezon na grzyby zaczął się wyjątkowo wcześnie. Część zebranych okazów zjadamy od razu. Co zrobić z resztą? Możemy je wysuszyć, przygotować przetwory lub zamrozić. Jak prawidłowo przechowywać grzyby?Mrożenie grzybów jest uznawane za jedną z gorszych metod ich przechowywania. W rzeczywistości wiele osób popełnia błędy, które wpływają na ich smak. Sprawdź, czego nie robić z grzybami przed mrożeniem.
Sezon na grzyb możemy uznać za otwarty. W lasach nie brakuje pięknych okazów, które tylko czekają na zebranie. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na obrobienie naszych zbiorów. W jaki sposób suszyć i przechowywać grzyby?Źle wysuszone i przechowywane grzyby mogą się zepsuć i spleśnieć. Nie dodamy ich już więc do świątecznych potraw, a nasza praca podczas jesiennej obróbki grzybów pójdzie na marne. Poniżej podpowiemy, jak tego uniknąć.
Lodówka z zamrażarką znajduje się w każdym domu. Ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez tego urządzenia. Pojawienie się szronu może oznaczać, że coś z naszą lodówką jest nie tak. Jak się go pozbyć?Szron w lodówce jest powodem do niepokoju. Może świadczyć o uszkodzeniu urządzenia lub nieprawidłowym użytkowaniu. Niżej wyjaśniamy, jak się go pozbyć.