Poranek bez ciepłej kawy ciężko sobie wyobrazić. Ten napój jest punktem obowiązkowym dnia dla wielu z nas. Sam napar jest naprawdę zdrowy, jednak bez pewnego dodatku, który może prowadzić do konsekwencji zdrowotnych.Najzdrowsza jest zwykła czarna kawa bez żadnych dodatków. Właśnie taką najlepiej pić, jednak sporo osób za czystą formą naparu nie przepada. Wzbogacamy ją, żeby złagodzić jej smak. Z jakiego dodatku lepiej zrezygnować?
Insekty w domu są prawdziwym utrapieniem. Kiedy raz się pojawią, często długo walczymy, żeby skutecznie się ich pozbyć. Preparaty owadobójcze sporo kosztują, a na dodatek są niebezpieczne. W jaki sposób przepędzić mrówki z domu?Preparaty dostępne w sklepach przeciwko mrówkom nie są najlepszym rozwiązaniem. Nie radzimy ich stosować, kiedy w domu są dzieci lub zwierzęta domowe. Mogą zainteresować się trutką. Co w takie sytuacji możemy zrobić?
W czasie gotowania niezbędnym elementem często staje się pokrywka. Bez niej dłużej musielibyśmy czekać, aż woda się zagotuje, a niektóre potrawy w ogóle by się nie udały. Jednak gdzie najlepiej odłożyć pokrywkę, kiedy chcemy zmieszać potrawę?Wiele osób nie wie, że garnki mają specjalną funkcję, dzięki której gotowanie staje się dużo prostsze. Ułatwia to również utrzymanie porządku w kuchni. Sprawdź, czy u ciebie ten trik też się sprawdzi.
Pasteryzowanie słoików to jeden z najważniejszych kroków podczas przygotowywania przetworów. W procesie pasteryzacji dochodzi do reakcji chemicznych, które pozwalają na przetrzymywanie przetworów znacznie dłużej w spiżarni.Zapewne nie raz widzieliście, jak przebiega pasteryzacja słoików. Zwykle wkładamy je do garnka z wodą, czy piekarnika, po czym podgrzewamy do odpowiednio wysokiej temperatury. Czy jednak znacie inne metody na to, jak przeprowadzić proces pasteryzacji? W tym artykule Wam je zdradzimy.
Jak pozbyć się kamienia z czajnika? To pytanie, które zadaje sobie każdy jego posiadacz. Teoretycznie wystarczy filtrować wodę przed zagotowaniem, ale czy zawsze o tym pamiętamy? Z pewnością nie.Niestety, im twardszą wodę mamy w kranie, tym więcej kamienia osadza się na ściankach naszego czajnika. Co możemy z tym zrobić? W tym artykule zobrazujemy Wam, jak pozbyć się kamienia z czajnika.
Gotowanie jajek to z pozoru jedna z najprostszych czynności w kuchni. Podobnie jak zrobienie jajecznicy czy podgrzanie parówek ugotowanie jajek powinno udać się każdemu. Nic bardziej mylnego. Z gotowaniem jajek wiążą się co najmniej dwie niespodzianki, które mogą nas zaskoczyć.Przepis na gotowanie jajek jest prosty. Jednak jak uniknąć zajmujących czas czynności związanych z obieraniem skorupek? Polecam przetestować sposób mojej babci, który znacząco przyspieszy cały proces.
Gąbki do naczyń wydają się podstawowym akcesorium kuchennym. Wyobrażacie sobie zmywać naczynia bez nich? Tymczasem to właśnie one są siedliskiem licznych bakterii. Przypomnijcie sobie, kiedy ostatnio je wymienialiście.Teoretycznie należy robić to, co trzy dni, ale bądźmy szczerzy, wyrzucamy je dopiero wtedy, gdy naprawdę się zużyją. Jeśli nagminnie z nich korzystacie, koniecznie zapoznajcie się z tym, jakie mikroorganizmy na nich żerują. Szybko możecie dojść do wniosku, że korzystanie z nich wcale nie jest tak higieniczne.
Piękne i czyste plamy nie muszą cieszyć nas tylko przez chwilę zaraz po malowaniu. Brud możemy usunąć, wystarczy wiedzieć, jak to zrobić. Za najtrudniejsze zabrudzenia uznawane są tłuste plamy. Jak sobie z nimi poradzić?Tłuste plamy mogą powstać przy gotowaniu. Czasem ściany zachlapiemy kosmetykiem lub ubrudzimy tłustymi pałacami. Nie musimy używać mocnych środków. Dobrze działają naturalne preparaty.
W naszych domach jest mnóstwo zapachów. Jedne są przyjemne dla naszego nosa, kiedy innych chcielibyśmy się pozbyć. Co zrobić, żeby z kosza na śmieci nie śmierdziało i żeby zapach nie rozprzestrzeniał się po całej szafce pod zlewem?Wystarczy wykorzystać produkt, który kupimy za grosze w każdym markecie. Produkt ten pomoże również w pozbyciu się kilku innych problemów, między innymi w pozbyciu się przykrego zapachu stęchlizny. W twoim domu będzie pachnieć świeżością.
Silikonowe foremki bardzo ułatwiają mi pracę w kuchni. Sprawdzają się do pieczenia babeczek, ale nie tylko. Korzystam z nich na co dzień, od kiedy dowiedziałam się, jak sprawnie można je wyczyścić.Silikonowe foremki są dużo lepszym rozwiązaniem niż jednorazowe papilotki. Są bardziej ekologiczne i mogą służyć przez lata. Jednak co robić, kiedy pojawią się na nich przypalenia? Podpowiem, jak ja sobie z nimi radzę.
Tę wyjątkową roślinę część z nas już ma w domu. Niektórzy znają i korzystają z jej właściwości. Inni nie mają pojęcia, co w niej takiego niezwykłego. Aloes może uratować nas w wielu przypadkach. Co takiego ma w sobie ta roślina?Aloes możemy hodować w domu. Pięknie się prezentuje, nie ma dużych wymagań. Natomiast w jego miąższu znajduje się 270 składników aktywnych biologicznie. Warto to wykorzystać. Poniżej zdradzamy więcej.
Lato i jesień to czas, w którym możemy cieszyć się świeżymi warzywami i owocami. Chętnie decydujemy się też na przygotowanie przetworów, które będą przypominać o ciepłych miesiącach w zimie. Jednak jest kilka ważnych zasad, o których musimy pamiętać.Źle przygotowane przetwory na zimę mogą nie przetrwać w spiżarni. Czasem mogą nawet zaszkodzić naszemu zdrowiu. Sprawdź, czy przestrzegasz wszystkich zasad.
Przyzwyczajenia z rodzinnego domu nie zawsze są dobre. Nieodpowiednie przechowywanie produktów w lodówce może wpłynąć na ich jakość, ale nie tylko. Co zrobić, żeby masło nie było twarde po wyjęciu z lodówki?Nowoczesne lodówki inaczej chłodzą, a nawet mają systemy odprowadzania wilgoci na zewnątrz. Na której półce przechowywać masło? Podpowiemy, jak przygotować produkty i w jakich miejscach je układać.
Usuwanie uporczywych plam ze stołu, czyszczenie śladów po mazakach, czyszczenie fug. Każdy zna te problemy. Szukamy różnych rozwiązań, aby ułatwić sobie sprzątanie i aby przynosiło ono odpowiedni skutek.Czasem skuteczne okazują się najprostsze domowe sposoby, czasem trzeba sięgnąć po produkty przeznaczone do konkretnego zabrudzenia. Warto też zaopatrzyć się w przedmiot uniwersalny, a do takich z pewnością należy tzw. magiczna gąbka.
W tym roku sezon na grzyby zaczął się wyjątkowo wcześnie. Część zebranych okazów zjadamy od razu. Co zrobić z resztą? Możemy je wysuszyć, przygotować przetwory lub zamrozić. Jak prawidłowo przechowywać grzyby?Mrożenie grzybów jest uznawane za jedną z gorszych metod ich przechowywania. W rzeczywistości wiele osób popełnia błędy, które wpływają na ich smak. Sprawdź, czego nie robić z grzybami przed mrożeniem.
Sezon na grzyb możemy uznać za otwarty. W lasach nie brakuje pięknych okazów, które tylko czekają na zebranie. Jednak po grzybobraniu przychodzi czas na obrobienie naszych zbiorów. W jaki sposób suszyć i przechowywać grzyby?Źle wysuszone i przechowywane grzyby mogą się zepsuć i spleśnieć. Nie dodamy ich już więc do świątecznych potraw, a nasza praca podczas jesiennej obróbki grzybów pójdzie na marne. Poniżej podpowiemy, jak tego uniknąć.
Lodówka z zamrażarką znajduje się w każdym domu. Ciężko wyobrazić sobie codzienne funkcjonowanie bez tego urządzenia. Pojawienie się szronu może oznaczać, że coś z naszą lodówką jest nie tak. Jak się go pozbyć?Szron w lodówce jest powodem do niepokoju. Może świadczyć o uszkodzeniu urządzenia lub nieprawidłowym użytkowaniu. Niżej wyjaśniamy, jak się go pozbyć.
Bylica boże drzewko ma niezwykłe właściwości, z których nie wszyscy zdają sobie sprawę. Co ciekawe możemy ją rozpoznać między innymi po zapachu. Aromat rośliny przywodzi na myśl cole. Jak stosować bylice?Bylica boże drzewko ma naprawdę sporo składników odżywczych. Na co dokładnie działa? Niżej zdradzamy więcej.
Lśniące szklanki i kieliszki możemy osiągnąć, stosując tylko dwa produkty. Te metoda naprawdę dobrze działa i sprawdzi się nawet na trudnych do usunięcia zaciekach. Jak doczyścić naczynia?Naczynia po myciu ręcznym, ale również po czyszczeniu ich w zmywarce, mogą mieć nieestetyczne zacieki. Na szczęście wystarczy sól i ocet, a zabrudzenia znikną. Niżej zdradzam więcej.
Drodzy Czytelnicy, jako że mamy już połowę września, a jesień jest już za rogiem, w ten szczególny czas musimy zadbać o nasze ogrody. Niestety trudny polski klimat nie pozwala na prawidłową uprawę wszystkich owoców i warzyw, na którym nam zależy.Część z nich musimy zebrać, gdy są one jeszcze niedojrzałe tylko dlatego, aby się nie zniszczyły. Ofiarą naszego klimatu często padają warzywa ciepłolubne. Czy istnieje sposób na to, jak przyspieszyć dojrzewanie warzyw? Mamy na to pewne sposoby.
Niektóre warzywa, które lubimy i które apetycznie wyglądają na talerzu, wyjątkowo śmierdzą podczas gotowania. Należą do nich bób i kalafior. Odpowiedzialne za to są ulatniające się związki, takie jak taniny w bobie czy związki siarki w kalafiorze.Co zrobić, aby w domu nie śmierdziało podczas gotowania tych warzyw? Nie musimy z nich rezygnować. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów i przebywanie w kuchni podczas gotowania bobu czy kalafiora nie będzie już udręką.
Tym artykułem udowodnimy Wam, że o domowych trikach jeszcze wiele musicie się nauczyć. Jeśli zestawienie lodówki i papieru toaletowego jest dla Was obce to znak, że jeszcze wiele przed Wami do odkrycia.Jak wiadomo, lodówka to miejsce przechowywania wielu produktów spożywczych, które dzięki niskiej temperaturze panującej w lodówce psują się znacznie wolniej. Dlaczego więc mielibyście chować do niej papier toaletowy? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Od momentu podania do mediów informacji o wykryciu w podkarpackich wodociągach legionelli, coraz więcej osób obawia się o swoje zdrowie. Czy słusznie? Ostrożności nigdy za wiele, ale nie ma powodów do paniki.Sytuacja skażonej wody wydaje się pod kontrolą. Nie mniej jednak nie należy bagatelizować jakiegokolwiek komunikatu o wykryciu bakterii legionelli w wodzie z Waszego regionu. Dlatego też w tym artykule przedstawimy Wam, w jaki sposób wykryć, czy woda w Waszym domu nie jest skażona.
Zamrażarka to przedziwne urządzenie, nieprawdaż? Teoretycznie ma służyć do mrożenia produktów spożywczych, a w rzeczywistości jest magazynem na lód o zapachu przestanej ryby. Jeśli wiecie, o czym piszemy, to znak, że macie problem z dbaniem o zamrażarkę.Spokojnie, nie ma takiego lodu, którego nie dałoby się skruszyć. W tym artykule przedstawimy Wam sposoby na to, jak rozmrozić zamrażarkę. Jest to prostsze, niż myślicie. Poznajcie nasze patenty.
Remontowaliście kiedyś kuchnię? Jeśli odpowiedź brzmi tak, pewnie do dzisiaj zastanawiacie się, czy można było ją zaprojektować lepiej. Niestety, często dopiero w trakcie użytkowania nowej kuchni orientujemy się, że nie spełnia ona naszych oczekiwań.Aranżacja kuchni to poważna sprawa. Wie o tym każdy projektant wnętrz. To właśnie na podstawie porad projektantów wnętrz stworzyliśmy listę błędów, których lepiej nie popełniać podczas aranżacji kuchni. Zachęcamy do zapoznania się z nimi.
Nasze babcie żyły w trudnych czasach. Wielu rzeczy w tamtym okres brakowało, dlatego musiały radzić sobie inaczej. Niektóre triki babć możemy wykorzystywać również teraz. Do czego babciom w kuchni potrzebny był koc?Babcie były mistrzyniami, jeżeli chodzi o codzienne, domowe obowiązki. Wiele z trików przyda nam się dzisiaj. Niżej zdradzamy więcej.
Kratka wentylacyjna to jeden z tych elementów wyposażenia, który czyści się rzadko, bo znajdują się w trudno dostępnych miejscach i wydają się mniej istotne dla utrzymania ogólnego porządku w domu. To jednak błąd, bo kratki wentylacyjne pełnią ważną funkcję i zapewniają czyste powietrze w domu.
Któż nie lubi co jakiś czas zrobić sobie na śniadanie chrupiących tostów z serem. Niestety, wyciekający tłuszcz i przypalone kawałki składników, które wypadną z tostów wprost na rozgrzany teflon, powodują, że trudno utrzymać opiekacz w czystości.Pamiętajmy, że opiekacz wyposażony jest w specjalne panele pokryte teflonem. Wszelkie szorowanie, czy agresywna chemia nie może zatem pomóc nam w usunięciu zanieczyszczeń. Jak wyczyścić opiekacz poprawnie? Tym zajmiemy się w poniższym artykule.