Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego każda marchewka smakuje inaczej? Wedle doniesień specjalistów, za jej smak odpowiada ilość cukru w warzywie. Ten może stanowić od 4 do nawet 12% składu marchwi.Czy jednak mamy wpływ na to, jaką faktycznie marchew wyhodujemy? Do pewnego stopnia tak, a kluczowe w tym jest odpowiednie nawożenie marchwi. Koniecznie zobaczcie, jak to robić.
Por to nieodzowny dodatek w kuchni i składnik wielu dań. Wchodzi w skład włoszczyzny i stanowi podstawę zup oraz bulionów. Nic więc dziwnego, ze chętnie uprawiamy go we własnych ogrodach.Świeży, młody por można spożywać na surowo - doskonale sprawdzi się w surówkach i w sałatkach. Ma przepyszny, delikatny, lekko cebulowy i nieco słodkawy posmak. Jest także bardzo zdrowy, a jego uprawa nie nastręcza specjalnych trudności.
Któż z nas nie lubi truskawek. To zdecydowanie owoce uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Jeśli jednak kiedykolwiek próbowaliście je uprawiać, wiecie, że nie są to najprostsze rośliny do pielęgnacji.Największym problemem jest pleśń oraz grzyby, które infekują krzaczki. Na szczęście z pomocą przychodzą domowe środki, których zastosowanie pozwoli Wam zapomnieć o tym przykrym problemie.
Wielkimi krokami zbliża się czas wysiewania warzyw i przenoszenia rozsad do gruntu. Sadzonki są narażone nie tylko na zmienne czynniki atmosferyczne, ale także na działanie szkodników.Możemy jednak skutecznie wzmocnić młode rośliny i uodpornić je na choroby oraz odstraszyć szkodniki. W tym celu wystarczy wykorzystać powszechnie dostępne produkty, które każdy ma w swoim domu.
Gnojówka to doskonały środek do użyźniania gleby i sposób na wzmocnienie roślin. Panuje jednak pewien mit, że korzystają z niej głównie rolnicy, a jej stworzenie zajmuje sporo czasu.Nic bardziej mylnego. Wystarczą 2 składniki, aby cieszyć się naturalną, ekologiczną gnojówką, którą pokochają twoje rośliny. Jak ją zrobić? Spieszymy z wyjaśnieniem.
Chmiel kojarzy się głównie z popularnym złocistym napojem, niektórzy traktują go natomiast jako zwykły chwast. Okazuje się jednak, że ta roślina ma znacznie więcej zastosowań.Chociaż w Polsce można często spotkać chmiel dziko rosnący, to nie każdy wie, że ta niepozorna roślina jest prawdziwym rarytasem, który osiąga zawrotne ceny w Europie i na świecie.
Warzywa, aby zdrowo rosły i obficie obrodziły, potrzebują nie tylko słońca, wody i nawozu, ale także… dobrego towarzystwa. Każdy gatunek ma swoje preferencje w tym zakresie. Co lubią pomidory?Dobrze dobrane sąsiedztwo na grządce warzywnej może korzystnie wpłynąć na ilość i jakość plonów. Pomidory szczególnie skorzystają na bliskości ziół. Które gatunki warto posadzić przy warzywniaku?
Ogórki to niezwykle wdzięczne w uprawie warzywa. Nie mają specjalnych wymagań, a ich pielęgnacja jest prosta. Charakteryzuje je przy tym nie tylko wspaniały smak, ale także wysoka plenność. Jak dodatkowo ją zwiększyć?Wystarczy do rutynowej pielęgnacji ogórków dołożyć proste triki, dzięki którym z naszego przydomowego warzywniaka zbierzemy jeszcze więcej dorodnych okazów.
Papryka należy do najchętniej uprawianych warzyw w polskich ogródkach i szklarniach. Wystarczy kilka sprawdzonych sposobów, by cieszyć się obfitym zbiorami tych pysznych warzyw.Papryka dostępna jest w wielu rozmaitych odmianach, ale bez względu na rodzaj zawsze świetnie smakuje i jest bardzo zdrowa. Warto ją wyhodować samodzielnie. Jak to zrobić?
Rabarbar to niezwykle ceniona roślina jadalna, która na dobre zadomowiła się w naszych ogrodach. Jest stosunkowo prosta w uprawie i dobrze radzi sobie nawet w trudniejszych warunkach, ale wymaga kilku ważnych zabiegów pielęgnacyjnych.Aby zapewnić mu obfity wzrost i sprawić, że rabarbar pokryje się dużymi liśćmi, należy przede wszystkim zadbać o jego odpowiednie nawożenie. Co warto wykorzystać w tym celu? To rośnie w każdym ogrodzie!
Sprawdzone porady ogrodnicze są na wagę złota. Doświadczeni rolnicy i plantatorzy chętnie dzielą się swoim doświadczeniem z domorosłymi ogrodnikami, którzy mogą dzięki temu liczyć na obfite plony pysznych warzyw i owoców.Kiedy szczególnie przyda się wiedza na temat pielęgnacji roślin? Gdy zależy nam na podniesieniu odporności sadzonek i wzmocnieniu na czynniki chorobotwórcze. Warto tu zastosować jeden prosty trik.
Przez Polskę właśnie przetacza się fala przymrozków. Niskie temperatury w kwietniu nikogo nie dziwią, w końcu przyjęło się, że ten miesiąc przeplata trochę zimy, trochę lata. Poważne powody do zmartwień mają jednak rolnicy.O ile sam spadek temperatur poniżej zera nie jest czymś kuriozalnym, to w obliczu wyjątkowo wczesnego okresu kwitnienia możemy w tym roku mierzyć się z trudną sytuacją gospodarczą, która dotknie uprawy rzepaku.
Recykling to sprytny sposób na oszczędności, ochronę środowiska i… obfite plony w ogrodzie. Wystarczy w tym celu wykorzystać popiół drzewny, który zostanie nam po paleniu w kominku.Uważajmy na to, co wyrzucamy do śmietnika. Pozostałości roślin, obierki i inne odpady mogą okazać się cennym nawozem. Tak jest w przypadku popiołu, który wykorzystamy w ogrodzie na wiele sposobów.
Mówi się, że „pierwsze śliwki robaczywki”, ale chyba żaden ogrodnik nie chce oglądać szkodników w swoich owocach. Na szczęście istnieją skuteczne sposoby na zwalczenie robaków i uzyskanie obfitych, zdrowych plonów z drzewek owocowych.Śliwki są wyjątkowo wdzięczne w uprawie, jednak ich owoce to łakomy kąsek nie tylko dla miłośników owoców, ale także dla szkodników. Żeby chronić swoje zbiory przed tym zagrożeniem trzeba działać już teraz.
Kiszone, małosolne czy jedzone na surowo – ogórki w każdej formie są pyszne, a do tego zdrowe. Ważną zaletą tych warzyw jest również możliwość ich uprawy w przydomowym ogródku.Aby ogórki obficie obrodziły, dzięki czemu w sezonie zbierzemy pełne kosze dorodnych warzyw, wystarczy tylko znać kilka trików. Szczególnie istotne jest nawożenie ogórków. Jak to robić?
Powodzenie w uprawie zależy od wielu czynników. Liczy się dobra gleba, odpowiednie nasłonecznienie czy stosowany nawóz. Nie wszystko zawsze idzie po naszej myśli, ale na większość problemów znajdzie się rozwiązanie.Częstym utrapieniem rolników i ogrodników są szkodniki. Warto spróbować sprawdzonych i – co ważne – naturalnych sposobów radzenia sobie z intruzami na grządce czy polu uprawnym. Jak skutecznie przeciwdziałać drutowcom?
Wraz z końcówką kwietnia zbliża się termin wysiania ogórków gruntowych na rozsadę. Te pyszne warzywa można z powodzeniem uprawiać w przydomowym ogródku, wystarczy tylko przestrzegać kilku podstawowych zasad.Aby ogórki obficie obrodziły i zachwycały smakiem, warto również zastosować kilka sprawdzonych trików podczas wysiewu i sadzenia tych warzyw. Wystarczą dwa w pełni naturalne produkty wsypane do każdego dołka, a ogórki będą szybko i zdrowo rosnąć.
O ile łodygi rabarbaru chętnie wykorzystujemy do przygotowania kompotu, deserów i ciast, tak jego liście zwykle lądują w koszu. Ogrodnicy dodają je także do kompostu, jednak to niejedyne zastosowanie rośliny.Z liści rabarbaru możemy przygotować zarówno oprysk, jak i gnojówkę. Mikstury wzmocnią warzywa, kwiaty i owoce. Dzięki nim skutecznie pozbędziemy się również szkodników żerujących w naszych ogrodach.
Wiosna to kluczowy moment w cyklu wegetacyjnym roślin. Od tego, jak przebiegną kwietniowe dni, zależy powodzenie wielu upraw. O wszystkim zadecyduje pogoda, ale można się na nią przygotować. Wiedzą o tym plantatorzy truskawek.W nadchodzącym czasie czeka nas pogorszenie pogody. IMGW przewiduje nawet przymrozki. Jak ocalić truskawki przed szkodliwym działaniem ujemnych temperatur?
Jeśli kiedykolwiek zauważyliście biały nalot na sadzonkach pomidorów, zapewne pierwsze, o czym pomyśleliście, to pleśń. Spokojnie, zanim wyrzucicie swoje sadzonki, zastanówcie się dwa razy, co tak naprawdę im dolega.Oczywiście, w większości przypadków będzie to pleśń, ale czy pomyśleliście o tym, że może być to na przykład osad z wody, czy efekt nawożenia sadzonek?
Koperek to bardzo popularna przyprawa w kuchni. Doskonale uzupełnia smak wielu aromatycznych sosów, a także może zastąpić dressing na przykład do ziemniaków, czy mięs.Niestety, samodzielna uprawa koperku nie jest prosta. Wielu z nas miało tę „przyjemność” zobaczyć swoje uprawy w nietypowym, żółtym kolorze. Co należy wówczas zrobić? Wystarczy użyć dwóch składników, które na pewno macie w swojej kuchni, aby zapomnieć o tym problemie.
Jeśli kiedykolwiek staraliście się uprawiać swoje warzywa i owoce, z pewnością obiło wam się o uszy stare ogrodnicze porzekadło: „Nie podsypiesz, nie urośnie”.Czy jednak oznacza to, że musimy stosować specjalistyczną chemię w ogrodzie, aby cieszyć się pięknymi roślinami? Nic bardziej mylnego. Z pomocą przychodzi domowy nawóz, który sprawi, że wasze rośliny będą rosły jak szalone.
Cebula to niewątpliwie jedno z najpopularniejszych warzyw na naszych stołach. Powszechnie dostępna i nieskomplikowana w uprawie roślina występuje w wielu odmianach. Jedną z bardziej lubianych jest cebula cukrowa.Aby móc na co dzień cieszyć się niezwykłymi właściwości prozdrowotnymi i walorami smakowymi tej odmiany cebuli, warto poznać kilka najważniejszych zasad dotyczących jej uprawy w ogrodzie.
Uprawa malin staje się coraz bardziej popularna wśród Polaków. Nie wynika to jedynie z ich wygórowanych cen w dyskontach. Wielu z nas ponownie zaczęło doceniać naturalną, alternatywną medycynę, a przecież sok z malin był tym „dodatkiem” do herbaty, który cudownie uzdrawiał nas w dzieciństwie.Nic w tym dziwnego. Maliny to małe bomby witaminowe. Jeśli zdecydowaliście się wyhodować swoje „małe zdrowie”, koniecznie zobaczcie, jak pielęgnować je w kwietniu. Dzięki temu wasze maliny będą rosły jak szalone.
Borówka na dobre zadomowiła się w moim ogrodzie i spiżarni. Jest pyszna, zdrowa, a do tego wdzięczna w uprawie. Dzięki kilku prostym trikom od babci, w sezonie cieszę się pełnymi koszami owoców.Czego potrzebują krzewy owocowe, by zdrowo rosły i pięknie obrodziły? Okazuje się, że oprócz słońca, wody i nawozu, przyda im się także odpowiednie sąsiedztwo. Babcia zdradziła mi, co posadzić obok borówek.
Każdy ogrodnik marzy o tym, aby jego sadzonki były zdrowe, silne i okazałe. Gwarantuje to, że rośliny wydadzą owocny plon, o którym marzy każdy gospodarz.Czasem jednak szczęściu trzeba trochę dopomóc. Z pomocą przychodzi naturalny nawóz, który przygotujecie dosłownie z kilku składników, które na pewno macie w swoich domach.
Kwiecień to newralgiczny moment w kalendarzu każdego ogrodnika, rolnika i sadownika. Rusza okres wegetacyjny, a zachodzące w tym czasie procesy i panujące warunki zadecydują o plonach, jakie producenci żywności zbiorą latem.W tym sezonie pogoda zaskoczyła. Wysokie temperatury początkowo sprzyjały szybkiemu wzrostowi roślin, ale teraz sytuacja ma się diametralnie zmienić. IMGW podało groźnie brzmiący komunikat o nadchodzącym mrozie.
Rzodkiewka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera ono mnóstwo witaminy C i żelaza. Niestety, doceniamy jedynie część tej rośliny, zapominając o jej „odpadach”.Tymczasem to właśnie w liściach rzodkiewki zawarte jest najwięcej witamin. Czy jednak można je jeść? Tym zajmiemy się w poniższym artykule.